Kuler i hodebunnen

Spørsmål

Har funnet 3-4 klumper i hodebunnen (kan være at jeg har flere, litt vanskelig å kjenne i hodebunnen). klumpene er små, runde og hudfarget,er ikke vonde. Har hatt disse ganske lenge ca 1 år. Som jeg kan se har de ikke forandret seg. Brydde meg ikke om disse til å begynne, men har begynt å få tanker om hudkreft. Jeg bleker håret hvis det har noen betydning. Klør i hodebunnen når håret ikke er rent. Høres disse klumpene ut til å være noe jeg trenger å bry meg om?

Kvinne, 27 år

Svar

Hei !

Det er litt vanskelig å si noe skråsikkert om hudforandringer (hvis det er det det er) pr internett, da man som lege er helt avhengig av å se hudforandringen med egne øyne, for å si noe om hva det er eller ikke er.
Hvis det ikke er hudforandringer, men f.eks. ufarlige fettkuler under huden, hvilket er ganske så vanlig, inkl. i hodebunnen, så vil man kunne stille denne diagnosen bare ved å kjenne på kulene.

Det at du har hatt det i ett år, uten at de har forandret seg, taler uansett sterkt imot at det er noe farlig, f.eks. kreft.
Jeg tror ikke hårblekingen din har noe med saken å gjøre.

Du skriver dessverre litt for lite om hvordan klumpene kjennes ut, til at jeg skal kunne si noe særlig om hva det eksakt er. F.eks. hvor store, konsistens, om de står opp fra overflaten osv.
Så det lengste jeg kan komme er altså at det sannsynligvis dreier seg om en eller annen uskyldig hudforandring, evt fettkuler, og neppe noe farlig.

Men det er uansett hvor på kroppen man finner en kul, en god tommelfingerregel å la en lege sjekke saken, for å utelukke sjeldne og alvorlige ting som f.eks. kreft. Så selv om det overhodet ikke er noe i ditt spørsmål som får meg til å tenke at det er aktuelt, så synes jeg allikevel at du skal få det sjekket en gang for alle. Når du da får rede på hva det er, så får du også en bekymring mindre, og det jo alltid hyggelig !
Lykke til !