Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk rød og svært øm hud rundt øynene - solskadet hud

Spørsmål

Har en god del aktinisk keratoser i ansiktet. Disse har jeg i grunnen kontroll på. I tinningene, litt nedenfor,i flukt med øynene hvor huden er veldig tynn, er jeg kronisk litt rød og huden er svært øm når jeg tar på. Hatt dette i flere år. Det største problemet er at jeg ikke makter å sitte i sterk sol. Da svir det med en gang. Karakteriserer det som en slags kronisk solbrenthet. Hva skal jeg gjøre?

Mann 69
Svar

Hei,

Du har en solskadet hud med flere aktiniske keratoser (solare keratoser) til ansiktet ditt. Det som plager deg mest er sårhet til huden rundt øynene. Jeg vil gi deg noen innspill mht aktinske keratoser og sårhet i huden.

Aktinske keratoser

Aktinske keratoser er celleforandringer i huden. Du sier at du har kontroll på disse. Da forstår jeg at du behandler dem. Aktiniske keratoser må behandles. De kan behandles med kremer, frysebehandling eller med fotodynamisk terapi (PDT). Noen fastleger kan veilede i behandling med kremer, hvis det er dårlig respons på behandling med krem er det aktuelt med mer avansert behandling hos hudlege.

Sårhet og rødhet i huden

Til din hovedplage: Huden rundt øynene til siden og litt nedenfor er rød og øm når du tar på den og den blir ekstra øm og svir ved soleksponering. Det svir såpass mye at du må unngå sterk sol. Det høres ut som plagene din er konstante, men blir mer uttalte ved soleksponering.

Siden plagene kun er til et lokalt hudområde, er det lite sannsynlig at dine medikamenter er årsak til dette. Det må være lokale forhold. Solskadet hud er tørrere enn vanlig hud. Det kan være en mulighet at tørr hud rundt øynene har utviklet seg til eksem. Det er lurt å smøre godt huden i dette området med fuktighetskrem daglig. Når du skal ut i solen er det viktig å bruke solkrem og store solbriller som dekker huden rundt øynene. Det kan være en mulighet at du har en lokal reaksjon i øynene som fører til en betennelse i huden rundt. Oppsummert tror jeg det er lurt å kontakte lege som kan se på dette hudområdet og øynene dine. Da vil du kunne få råd om hvordan å forebygge/behandle plagene dine.

Håper dette var til noe hjelp. Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-