image: Klumper på neseroten - Solare keratoser

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klumper på neseroten - Solare keratoser

Spørsmål

Jeg tilbringer mesteparten av vinteren i et varmt land . Prøver å unngå direkte sol og bruker solkrem. Jeg har fått to tørre klumper ved neseroten mot høyre øye. Legen min har fjernet "gammelmanns" flekker på ryggen, men vil ikke fjerne klumpene på nesen fordi det er solskade. Det er mest kosmetisk, men lurer likevel på om det er for sent å fjerne disse etter at det har skjedd ?

Mann 73
Svar

Hei,

Du har en flekk på nesen som du opplever som kosmetisk skjemmende. Du har lagt ved et bilde som viser et hudforandring i området ved neseroten. (Det er ikke bildet øverst, det er et illustrasjonsbilde. Red.anm.)

Den er litt rødlig i fargen med litt avskallende hud. Du har en lys hudtype. Det kan være flere forklaringer på hudforandringen men jeg synes forandringene kan passe med froandringer man ser ved solvorter, solar keratoser. Typiske områder å få solare keratosene er ansiktet, nesen er ofte utsatt. Solare keratoser forekommer hyppig hos voksne med lys hudtype som har hatt en viss soleksponeringen opp gjennom livet.

Slike solare keratoser må behandles. Det er ikke for sent å fjerne dine solare keratoser! Solare keratoser behandles med kremer, frysebehandling eller med fotodynamisk terapi (PDT). Noen fastleger kan veilede i behandling med kremer. Hvis behandling med krem ikke virker er det aktuelt med mer avansert behandling hos hudlege.

Håper dette var til hjelp for deg!

Illustrasjonsbilde øverst: FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock / Dermatology11
Vi publiserer aldri bilder sendt inn av spørsmålstiller.