Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klump på magen- en pigmentflekk

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame som har fått en klump på magen. Den har vært der i sikkert 3 måneder nå. Den er nesten en cm i diameter og er avlang. Den er rød og har blitt mer brun med tiden. Tenkte kanskje dette var en ny føflekk men den har også en kul oppå som er hard og lys. Vokser skorve på den og det ser ut som at det er ett hull på midten av den skorpen. Har revet av den ett par ganger. Hatt noe stikninger i samme område men usikker om det har noe forbindelse. Har liksom ikke tid å dra til legen og finne ut av det. Har og fått sår i porene på albuen min siste tiden om det skulle være av relevanse. Prøvd å søke opp på nett men finner ingen ting som minner meg om den klumpen jeg har på magen. Med tanke på det lyse partiet som er på en måte en kul på klumpen og den er mye hardere med ett "stikk" hull på. Ingen puss eller noe kommer ut om jeg river skorpen eller kniper. Vanskelig og få tatt bra bilder av det da kamera ikke vil fokusere så nærme. La ved to bilder. Midtre bildet som ble lastet opp er etter jeg har revet vekk skorpen. Har latt den være i fred og men skjer ikke mer enn at det vokser en hard skorpe på den. Siste bildet viser best det lille hullet på klumpen. Håper på svar på hva dette kan være for noe og eventuelt om jeg bør dra til lege med dette.

Kvinne 29
Svar

Hei, 


Jeg forstår at du er bekymret for en flekk som har kommet og som er i endring. Først vil jeg si at det er kjempebra at du følger med på flekkene dine. Det er viktig


Du har nå oppdaget endring i en flekk som er ganske stor, måler en centimeter.Du har lagt ved tre bilder som viser en velavgrenset flekk som er symmetrisk og lysebrun. Midt på flekken er det et noe opphevet område med en punktformig søkk dette området er noe annerledes i fargen, mer rødaktig. Jeg synes det kan se ut som det kan være en liten talgkjertel, men det passer ikke at du ikke kan tømme ut noe puss. Kan det være fortykket hud, slik som du har på albuene?


For å vurdere om en flekk som har pigment bør undersøkes nærmere kan man benytte ABCDE kriteriene

A: Asymmetri: Deles flekken i to er ikke delene et speilbilde av hverandre. 

B: Border(begrensning): Flekken har en ujevn begrensingen til huden rundt. 

C: Colour (farge): Flekken er ujevn i farge

D: Diameter: Flekken er større enn 6 millimeter. 

E: Evolution (Endring). Flekken har  endret seg over tid. 

Hvis man bruker ABCDE kriteriene så er det kriteriene C, D og E som gjelder for flekken din.

Ellers er flekken din symmetrisk og den er jevnt avgrenset, det er bra!

 

Siden du opplever endring i en så stor flekk, og jeg synes det er vanskelig å se hva forandringen midt i flekken dreier seg om, synes jeg du bør få den undersøkt hos legen din. 


Frem til timen hos legen din kan du smøre flekken med fuktighetskrem. Det kan hjelpe litt på fortykket hud, hvis det er det.


Håper dette var til hjelp!