Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klort på føflekk

Spørsmål

Hei! jeg ønsker å få vurdert en føflekk på ca. 3-4 mm. som jeg har tatt bilde av og lagt ved her. Er den ufarlig eller i ferd med å utvikle seg til en ondartet føflekk? Den er på ryggen, og jeg har ubetenksomt klødd litt på den.

Mann 66
Svar

Hei, 


Så  bra at du følger med på flekkene dine. Det er veldig viktig å gjøre!

 

Du har klort litt på en flekk til ryggen og har da sett en endring i denne. Du forteller at flekken er rundt 3-4 mm stor og har lagt ved et bilde som viser en opphevet forandring som har noe ujevn pigmentering. Jeg synes det ser ut som at den er litt uskarpt avgrenset. 


For å vurdere pigmentflekker, kan man benytte såkalte ABCDE kriteriene. Flekker som bør granskes nærmere har noen spesielle trekk: A: De er asymmetriske. B: Border(begrensning): Begrensingen til huden rundt er uskarp. C: Colour (farge): Flekken er ujevnt pigmentert. D: Diameter: Flekken er større enn 6 millimeter. E: Evolution (Endring). 


Hvis man bruker ABCDE kriteriene på din flekk, synes jeg flekken din har flere trekk som viser at denne bør granskes nærmere. Det kan hende at forandringene er grunnet kloringen, men det er vanskelig å vurdere på bildet. 


Jeg synes at du bør få bestille time hos fastlegen din eller hos hudlege for å få flekken din undersøkt.


Håper dette var til hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-