Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hudlege vurderer bilde av føflekker?

Spørsmål

Hei. Dette er 2 føflekker av ulik størrelse, på samme rygg. Er de mistenkelige? På forhånd takk.

Mann 65
Svar
Hei,
Det er veldig bra at du følger med på flekkene dine! 
Du har to flekker til ryggen som du lurer på. Det er noen spørsmål som hadde vært nyttig å fått informasjon om: Har du oppdaget noen endring i disse? Er det nye flekker? Hvor store er de?
Bildene du har lagt ved viser to flekker som er av litt forskjellig karakter. Den ene kan se ut som den er litt forhøyet og den andre ser ut som den er i nivå med huden. Bildet er tatt med litt avstand, men det ser ut til at pigmenteringen er litt forskjellig på de to flekkene. Utfra andre hudforandringer som er på bildet, vil jeg tro at de begge er under 5 mm i diameter. 

Det er viktig å vurdere flekkene opp mot dine andre flekker. Skiller flekkene dine seg veldig fra de andre flekkene dine? 

For å vurdere pigmenterte flekker på kroppen vurderer man først om forandringene er lik eller om de aktuelle flekkene skiller seg fra de andre pigmentflekkene. Hvis flekkene ligner dine andre flekkene så er det et godt tegn. Skiller flekkene seg fra dine andre flekker bør de vurderes nærmere.  Se tre trinns metoden i denne lenken: https://www.huddoktoren.no. ;

Skiller flekkene dine seg veldig kan man vurdere flekkene ved bruk av ABCDE kriteriene. Flekker som bør vurderes ekstra har følgende trekk: A: Asymmetri: Når flekken deles i to er ikke delene et speilbilde av hverandre. B: Border(begrensning): Flekken har en ujevn begrensingen til huden rundt. C: Colour (farge): Flekken er ujevnt pigmentert, det er områder som er mørke og/eller svarte. D: Diameter: Flekken er større enn 6 millimeter. E: Evolution (Endring). Flekken har  endret seg over tid. 

På bildene ser begge flekkene dine symmetrisk ut, de er jevnt avgrenset, størrelsen er vanskelig å vurdere fra nærbildet, men jeg tror de er under 5 mm. Pigmenteringen varierer noe. Hos hudlegen ville man brukt et dermatoskop for å undersøke flekkene nærmere. 
Jeg kan ikke gi deg noe sikkert svar basert på bildene og informasjonen du har vedlagt. Det du kan gjøre er å følge litt ekstra med på disse de neste en til to månedene. Endrer de seg, må du ha lav terskel for å kontakte lege for å få dem undersøkt. 

Se også disse lenkene: https://kreftforeningen.no/om-kreft/a-oppdage-kreft-tidlig/sjekk-foflekkene-dine/  
https://tv.nrk.no/serie/puls/2014/MDHP12001314/avspiller

Håper dette var til hjelp!