Hudkreft og soling

Spørsmål

Hei! Nå som sommeren er her tenker jeg mye på dette med solbeskyttelse. Jeg har ikke vært så flink til å bruke solbeskyttelse tidligere, da jeg synes det er mye stress med påføring av solkrem hver gang jeg skal ut. Nå som jeg er litt eldre og ser hvor mange som får hudkreft/føflekkreft har jeg blitt veldig påpasselig, og jeg har fått litt angst på grunn av min tidligere holdning til dette.

Jeg har en hud som tåler solen godt og har ikke ofte vært veldig solbrent, men jeg har ganske mange mindre føflekker rundt omkring på kroppen, hvorav enkelte er veldig mørke (nesten svarte). Har ikke vært mye på sydenferie, bortsett fra et par turer til India for hhv. fem og seks år siden, hvor jeg nesten ikke brukte solkrem. Lå en del i solen og ble ved en anledning skikkelig brent på brystet mellom puppene.
Har nesten ikke brukt solarium heller, kun et par perioder av livet mitt, hvorav noen få uker hver gang. Men jeg brukte altså ikke solkrem da heller. Heller ikke her hjemme i Norge har jeg hatt for vane å bruke solkrem når jeg er ute i solen. Litt fordi jeg sjelden blir brent, og litt fordi det er så mye stress med det. Alt i alt har jeg kun periodevis hatt glede av å ligge i solen. Blir fort rastløs av å ligge stille.

Nå har jeg altså blitt litt etterpåklok og har fått skikkelig angst for å få hudkreft/følekkreft som følge av at jeg har vært ung og dum og ikke beskyttet meg i solen. Denne angsten resulterer i at jeg holder meg mye innendørs fordi jeg synes det er så mye stress med påøring av solkrem og at jeg må dusje etterpå for å få av den seige filmen.

Det jeg lurer på er om risikoen for å få hudkreft/føflekkreft er vesentlig økt som følge av dårlig solbeskyttelse fra tidlig ungdomsalder og frem til i dag, hvor jeg er 34 år gammel. Leser jo så mye om hvor farlig det er å oppholde seg i solen uten beskyttelse. Jeg skjønner jo at jeg ikke får gjort så mye med det nå uansett, men jeg tenker ganske mye på det.

Takk for svar!

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Flott du har blitt flinkere med solkrem. Selv om du ikke har vært nøye med dette tidligere, er det aldri for sent å beskytte huden. Det vil redusere risiko for problemer med huden senere.

2. Risikoen for hudkreft øker som du sikkert har hørt ved «overdreven» soleksponering. Det betyr dog ikke at noe sånt vil skje, og er kun en risikofaktor blant flere.

3. Spesielt bra du ikke har blitt solbrent. Føflekkreft er mest assosiert med dette. At huden din tåler sol godt er også en fordel og reduserer risiko. Føflekkreft er nærmest assosiert med episoder solbrenthet. Andre typer mindre farlige typer hudkreft er nærmere assosiert med total (kumulativ) soleksponering i løpet av livet og er vanligst når man blir eldre.

4. Å bli «etterpåklok» er egentlig bra. Da innser man at det er viktig å beskytte huden sin videre (noe ikke alle gjør). Å være mye innendørs av den grunn høres helt unødvendig ut, så lenge du beskytter huden.

Som du leser over er risikoen økt ved overdreven soleksponering. Er ikke sikker på at du faller i den kategorien. Det er også mange andre faktorer som arv, hudtype (lys hud) etc. som er like viktig.

Som en siste oppfordring synes jeg du bør la en hudlege titte over seg. En vil da «klarere» huden din og sjekke føflekkene, og kan gå igjennom hva du skal følge med på fremover.

God sommer!