Hudkreft og kontroll

Spørsmål

Hei!
Spørsmålet mitt gjaldt en kvinne som fikk operert vekk en føflekk av frykt for hudkreft. Dette skjedde midt i desember 2003. Når bør vedkommende gå til ny kontroll? Hvor lenge kan kontrollen utsettes?

Kvinne, 41 år

Svar

Hei!

Det er ingen fast regel for dette - og svaret må avhenge veldig av hva undersøkelsen av føflekken viste. Hvis den var ondartet er det naturlig at legen innkaller til en samtale og forteller om hvordan kontrollopplegget bør være videre, med undersøkelser av hud, lever og lunger.

Hvis den var normal er det ikke nødvendig å gå til kontroll.

Det kommer altså helt an på om det virkelig var hudkreft i føflekken eller ikke.

Nå er det 2 måneder siden føflekken ble operert bort og da skal svaret på den mikroskopiske undersøkelsen av føflekken foreligge for lenge siden.

Er det påvist malignt melanom bør man gå til kontroll hvert halvår i første omgang, men det bør gjøres ultralyd av lever og røntgen av lungene ganske snart etter at kreften er påvist, dvs innen et par uker.