Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hevelse under en føflekk

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste ukene klødd og kjent på en sårhet under huden på føflekk nær nakken. Samtidig merket jeg en "ert" under huden nær albue på overarmen. Føflekken ser ut til å være uforandret, men huden rundt har blåst seg opp. Er dette noe jeg bør få sjekket?

Kvinne 57
Svar

Hei, og takk for spørsmål! 

Ondarted føflekkreft er en alvorlig diagnose, og Norge har en høy forekomst av denne sykdommen, og tendensen har vært økende. Trolig har dette sammenheng med våre solingsvaner samtidig som vi har en hud som ikke tåler mye sol. 


Hevelse under en pigmentforandring kan tyde på at den er irritert eller at du har fått et sår i forandringen, for eksempel fordi du har klødd på den. Pigmenterte forandringer som endrer seg, bør undersøkes og eventuelt fjernes for å få en ordentlig diagnose. 


Ut i fra bildet du sendte av selve pigmentflekken, ser det ut som om den har flere faresignaler. Den er asymetrisk, den har en uskarp/eller uregelmessig avgrensning og er hevet i forhold til hudnivået. Jeg synes du bør gå å få den undersøkt. Noen endelig diagnose får du først når den fjernet og sendt inn. 


Håper svaret kan være til hjelp.