Gravid med føflekk

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 29 år som nå er gravid med mitt første barn (er ca 3,5 mnd på vei). I det siste har jeg oppdaget at jeg har fått mange flere føflekker enn det jeg har hatt tidligere både på brystene og på armene, er dette farlig? I tilegg har jeg oppdaget en mørke brun, nesten helt svart liten føflekk på låret (ca 1x2mm)kan den være hudkreft, det er også en til like i nærheten med samme farge, men denne er enda mindre? Vet ikke om denne har endret seg over tid, men jeg har i alle fall ikke sett den før. Jeg er slapp og trøtt, kvalm innimellom og blør noe neseblod, men dette har jeg lest kan skyldes graviditeten. Ellers er jeg ikke den som ofte tar solarium og har ikke sett solen siden en sydentur i sommer. Har blitt brent noen ganger i mine yngre dager, men ikke på siden av låret hvor denne svarte føflekken er. Går ikke på noen medesiner.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Først vil jeg benytte sjansen til å gratulere deg med barnet du venter!
En graviditet fører til store omveltninger i kroppen, og jeg tror plagene du beskriver henger sammen med graviditeten. Mange gravide er lite plaget, mens andre opplever mange, ofte slitsomme, endringer mens de går gravide. Slapphet, tretthet og kvalme er velkjent for mange!

Det er også vanlig at mange gravide får pigmentforandringer, chloasma, spesielt i ansikt og hals. Dette er lysebrune, ofte litt større flekker som kommer på hudområder eksponert for sollys. Kvinner med mye pigmentering i huden fra før får lettere dette når de går gravide. Det skyldes det økte østrogennivået under graviditeten. Også kvinner som bruker P-piller med østrogen kan en sjelden gang oppleve disse pigmentforandringene. De er ufarlige, og forsvinner ofte spontant etter graviditeten, og man kan minke risikoen for å få dem vha solbeskyttelse.

Om det er dette du har, eller om det er en økning i vanlige føflekker, er vanskelig for meg å si sikkert uten å kunne undersøke deg. Antallet føflekker øker jo ila livet hos mange. Den føflekken du har på låret er liten og gir ingen plager. På generelt grunnlag skal man være ekstra observant på føflekker med ujevn form og kant, store føflekker, dersom pigmenteringen er ujevn og mørk, dersom de klør eller blør, eller dersom de vokser. Disse utvikler seg oftest til føflekk-kreft. På dette grunnlag kan jeg si et den ikke høres skummel ut. Men selvsagt kan jeg ikke utelukke 100% at den er farlig uten å se den.

Dersom du er usikker på hva det er du har, og om føflekken på låret er farlig, kan fastlegen din enkelt hjelpe deg ved å ta en titt på det. Så har du en sannsynligvis en bekymring mindre!

Lykke til videre i graviditeten, og håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn