image: Forandringer i føflekker. Hva betyr svaret på vevsprøven?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandringer i føflekker. Hva betyr svaret på vevsprøven?

Spørsmål

Jeg er en dame på 52 år. Sjekker føflekkene mine 1 gang pr år hos hudlege fordi jeg er glad i solen samt har helseangst. Jeg fjernet akkurat en på skulderen som jeg syntes så «rar» ut- den var litt mørkere enn de andre. Hudlegen var ikke bekymret for den. Fikk prøvesvar:

«Vevsprøve tatt fra skulderbladet viser hud med godartet føflekk, med reaktive forandringer. Det er likevel alltid naturlig å følge med om det skulle begynne å vokse en ny «flekk» i området hvor du nå har et arr».

Hva betyr reaktive forandringer? Jeg googlet og da kommer det opp alt fra betennelse til kreft. Ble litt bekymret. Bør jeg skjære bort mer hud, dypere ned, der føflekken satt for å være på den sikre siden? Jeg har ikke føflekkreft i min familie. Har fjernet en del føflekker et eget ønske opp gjennom årene. Dette på tross av at hudlegen mente de så ufarlige ut. De har vært godartede.

Kvinne 52
Svar

Hei,

Det er veldig bra at du følger med på flekkene dine! Jeg forstår at du blir bekymret når du googler en kommentar og det kommer opp at det kan være alt fra betennelse til kreft. Flekken du har fjernet var en snill føflekk. Det er bra! Det er det som er det viktigste. Utfra det du skriver er det ingen grunn for at det skal skjæres dypere på dette området.

Reaktive forandringer kan man oppleve at det sees i noen flekker som fjernes, dette betyr ingenting når de har konkludert med en snill føflekk. Årsaken til at du skal følge med på arrområdet, er at man skal følge med på all hud. Nye forandringer skal man vurdere om de ser ut som de andre forandringene du har eller om de skiller seg ut. Hvis de skiller seg ut fra de andre er det viktig å undersøke det nærmere.

Håper dette var til hjelp for deg!

Illustrasjonsfoto øverst: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-