Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føflekkreft- Er det smittsomt?

Spørsmål

Hei! Kan føflekk-kreft smitte teoretisk sett? Eksempelvis dersom noen har en blødende, malign føflekk, og en annen får dette blodet på hånden sin og der har eksem/sår/brutt hudbarriere? Altså er det da mulig at en får kreftceller inn i blodet sitt og kan utvikle malignt melanom?

Kvinne 35
Svar

Hei,   


Føflekkreft, melanom, er ikke smittsomt.   


Jeg forstår at du stiller spørsmålet. Det er noen tilfeller der krefttyper forårsakes av infeksjon med mikroorganismer, slik som livmorhalskreft og papilloma virus. Se denne lenken. Mikroorganismer kan smitte mellom personer, og det er derfor en viss mulighet for smitten kan medføre kreft.   Det er ikke noe som tyder på at melanom er forårsaket av infeksjon med mikroorganismer.Risikofaktorer for å utvikle melanom er arv og eksponering for UV stråling.   Oppsummert: Melanom er ikke smittsomt.    


Håper dette var svar på ditt spørsmål!