Føflekker

Spørsmål

i det siste halvåret/året har jeg fått utrolig mange små føflekker spesielt på magen og armene. Det er over hundre bare på magen, og spesielt konsentrert fra under brystene og ned. De begynner som som små røde prikker og blir så brunfargete. noen lager ujevnheter i huden mens andre ikke gjør det. De klør ikke. Min spesielle bekymring er jo om dette kan være tegen på hudkreft? Jeg har hatt noen perioder med intens soling for flere år tilbake, men har ikke vært mye ute i solen de siste fem åra. jeg har alltid vært nøye med bruk av solkrem. Kan nevne at jeg har to små barn på 2 1/2 og 1 år, og jeg har også lurt på om svangerskap kan være årsaken til dette. Det er ingen forekomst av hudkreft i familien. Mange takk for svar.

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Ikke alt som gir brunpigmentering i huden er føflekker. Noe kan være fregner. Hvis man har hatt noe utslett eller betennelse i huden kan også det etterlate mørke/brunfargede merker spesielt hvis man soler seg, men dette vil forsvinne etterhvert.

Når det gjelder føflekker er folk svært forskjellige, noen har nesten ingen, mens andre i likhet med deg har flere hundre. Det å ha mange føflekker blir nevnt som en av flere risikofaktorer for å utvikle føflekkreft. Dette gjelder nok spesielt hvis man har mange store føflekker. Andre risikofaktoer er hvilken hudtype man har og hvor mye man har blitt solbrent. Man kan ikke sikre seg mot føflekkreft ved å fjerne alle føflekkene man har for over 50% oppstår i nydannende føflekker.

Det du beskriver gir ingen mistanke om at du har hudkreft eller føflekkreft, det er vel heller et tegn på at huden din gjennomårene har fått endel sol. Mange gravide opplever at føflekker foranderer seg under graviditet. Det skjer mye i kroppen da. Det produseres mange hormoner og huden på magen strekkes. Noen får også pigmentflekker i i ansiktet (melasma). Det er ikke påvist noen sammenheng mellom føflekkreft og økt risiko i svangerskap.

De fleste som oppdager føflekkreft oppdager dette ved egen kontroll, så det er bra at du er oppmerksom på dette å følger med. Hvis du er usikker kan du alltids be fastlegen din se over de du har, spesiellt på ryggen. Er legen også usikker tar man en vevsprøve å sende inn. Fortsett med dine gode solvaner.

Her har du en opplæring i egenkontroll av føflekker:
www.kreft.no/forebygg/sol/slik_kan_du_sjekke_f_flekkene_dine___2582

God sommer!