Føflekk

Spørsmål

En venninne av meg i Hellas opererte vekk en føflekk av frykt for hudkreft. Det skjedde midt i desember 2003. En prøve skulle sendes til USA til undersøkelse. Når bør min venninne gå til lege for å undersøkes på ny?

Mann, 40 år

Svar

Hei !

Det er svært viktig å følge opp slike ting på riktig måte, og det er bra at du engasjerer deg i din venninnes ve og vel.

Men jeg opplever vel å ha litt for lite informasjon her, for å gi særlig konkrete råd i dette aktuelle tilfellet.
Jeg vil derfor heller gi generelle råd, samt å tenke litt høyt igjennom dette, sammen med deg :

Du skriver at hun fjernet den pga frykt for hudkreft. Var det hun som hadde frykt for hudkreft, eller var det en legen som så (og fjernet) føflekken som var redd for at det var hudkreft ?
Dette er jo viktige poenger, da en føflekk som en lege finner mistenkelig, kan tenkes å ha større risiko for at der er kreft i den, enn i andre tilfeller.

Føflekken ble sendt til USA, ifra Hellas. Hvorfor aner jeg ikke, for man analyserer jo føflekker i Hellas også.
Det avgjørende for hele oppfølgingen av et slikt tilfelle, og ethvert tilfelle av en føflekk som blir fjernet og undersøkt, er jo hva resultatet av undersøkelsen av føflekken viser. Og det er det vi ikke vet her.

Hvis undersøkelsen viser at der IKKE var tegn til kreft i det hele tatt, så trenges vel ikke noen videre oppfølging, hvis ikke der er spesielle andre momenter inne i bildet, f.eks. at vedkommende har hatt hudkreft før e.l.

Hvis undersøkelsen imidlertid viser at der er kreftforandringer i føflekken, så må vedkommende selvfølgelig følges opp etter alle internasjonalt standardiserte retningslinjer. Hvis det var så ille som at der f.eks. ble påvist et malignt melanom, som er en svært aggressiv og ofte dødelig sykdom, så må dette følges opp tett av spesialist.

Hvis det er slik at ikke hun har mottatt svar på undersøkelsen av føflekken, så må hun jo etterlyse dette ved å begynne å nøste i saken.
I beste fall kan det at hun ikke har hørt noe, bety at alt var vel og at der ikke var noe kreft der, men vi må selvfølgelig ta høyde for mulige vansker med kommunikasjon over landegrenser (her er 3 land involvert), og det at hun evt ikke har kontakt lenger med legen som fjernet og sendte inn føflekken osv osv., kanskje legen i Hellas som mottar resultatet av prøvesvaret ikke har hennes adresse og tlf, hva vet jeg.

Så jeg synes vel at hun skal kontakte legen som fjernet og sendte inn føflekken, evt laboratoriet i USA som analyserte føflekken hvis hun vet hvilket dette er, for å få informasjon om hva prøven viste.
Det er jo dette som er det som avgjør behovet for oppfølging, som altså kan være alt fra ingen oppfølging, til full oppfølging ved et evt malignt melanom.

Dete blir altså et svar med mange "løse ender", men hun bør nok begynne å nøste i dette.
Hvis hun imidlertid ikke greier å få noe informasjon om saken, så bør hun gå til legen sin her i Norge, og få undersøkt det stedet på huden hvor føflekken satt, og da kan legen evt finne ut at det er nødvendig å ta en hudprøve fra det området hvor føflekken var opprinnelig, for å se etter kreftceller, hvis der er noen mistanke om dette.

Håper at dette var litt å gå videre med, og jeg anbefaler absolutt at hun håndterer det på denne måten.

Lykke til !