Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føflekk på magen som klør

Spørsmål

Hei! Jeg har de siste ukene begynt å lure litt på om en føflekk jeg har er normal eller ikke. Den er plassert på magen, og jeg har den siste tiden periodevis klødd litt ved og rundt denne føflekken. Jeg har vært usikker på om det er fordi den ligger ofte der hvor buksekanten er eller om dette ikke har noe å si Den er farge brun, men er akkurat som deler av den stikker litt opp fra huden. Jeg har en hud som sjelden blir solbrent, men for en del år siden ble jeg svært solbrent på magen ved et opphold i Afrika. Er ellers svært engstelig for kreft og andre farlige sykdommer. Jeg har vurdert å gå til lege for en ordentlig sjekk, men jeg er usikker om dette er innafor i disse koronatider. Er ellers frisk, og kan nevnes at jeg er gravid 14 uker. Mitt spørsmål er egentlig om du tenker ut fra bilder og opplysninger om dette er en føflekk i faresonen. Vet ikke om du kan svare på dette ut fra en nettkonsultasjon, men jeg gir det et forsøk.

Kvinne 29
Svar

Hei,


Det er veldig bra og viktig  at du følger med på flekkene dine! Skjønner du er bekymret når noe endrer seg litt.

Du har en pigmentflekk på magen som har begynt å klø litt. Det er noen spørsmål som hadde vært nyttig å fått informasjon om: Har du oppdaget noen endring i disse? Er den lille opphøyningen ny? Er det en ny flekk? Hvor stor er den?


Du er 14 uker gravid. Det er kjent at i svangerskapet, observeres det hos flere en liten endring i føflekkene. Føflekkene som er på magen opplever ofte en endring. De blir litt større. Det at den klør er jeg enig i kan komme av at den er nær buksekanten og den lille tuppen stikker opp blir sikkert litt irritert. 

Bildet du har lagt ved viser en pigmentflekk. Store deler av flekken ser ut som den er i nivå med huden, og midt i er det en liten del som er litt opphevet  Pigmentflekken er symmetrisk, har en jevn kant og fargen er ganske jevn. Utfra tøystoffet som er med i bildet, ser det ut til at den er under 5 mm i diameter. Det er viktig å vurdere flekkene opp mot dine andre flekker, det får ikke jeg gjort. Jeg får heller ikke sett grundig på flekken med et dermatoskop hvor man kan vurdere pigmenteringen bedre. 


Det jeg har av informasjon gjør at jeg synes den ser ut som en normal flekk. Jeg tenker at du kan holde deg trygt inne i denne spesielle tiden vi er i. 


Forslag til hva du kan gjøre: Du kan dekke over med et lite plaster eller lignende slik at det ikke blir gnissing mot bukselinningen. Du har tatt gode bilder. Om en måned kan du ta nye bilder og sammenligne. Hvis det er kommet endring, bør du ta kontakt med legen din for en vurdering. 


Se disse lenkene: 

https://kreftforeningen.no/om-kreft/a-oppdage-kreft-tidlig/sjekk-foflekkene-dine/  

https://tv.nrk.no/serie/puls/2014/MDHP12001314/avspiller

https://www.huddoktoren.no


Håper dette var til noe hjelp for deg! 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-