Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føflekk på foten

Spørsmål

Hei, Jeg har en liten føflekk på fotbladet. Oppdaget plutselig at der var kommet to hvite prikker oppå føflekken. Bør dette sjekkes eller er det vanlig at det kan skje?

Kvinne 49
Svar

Hei, 


Det er veldig bra at du følger med på flekkene dine. Du har oppdaget endring i en av flekkene dine. Det er viktig å vurdere denne endringen opp mot dine andre flekker.

For å vurdere pigmenterte flekker på kroppen vurderer man først om forandringen er lik eller om flekken skiller seg fra de andre pigmentflekkene. Hvis flekken ligner dine andre flekker så er det et godt tegn. Skiller flekken seg fra dine andre flekker må flekken granskes nærmere. Da benytter vi oss av ABCDE kriteriene. Flekker som ikke er snille har følgende trekk: A: Asymmetri: Deles flekken i to er ikke delene et speilbilde av hverandre. B: Border(begrensning): Flekken har en ujevn begrensingen til huden rundt. C: Colour (farge): Flekken er ujevnt pigmentert, det er områder som er mørke og/eller svarte. D: Diameter: Flekken er større enn 6 millimeter. E: Evolution (Endring). Flekken har  endret seg over tid. 

Skiller flekken din seg veldig fra de andre? Hvis man bruker ABCDE kriteriene så er det kanskje bare E kriteriet som gjelder for flekken din, du opplever at den har endret seg. 

På bildet ser flekken din ser symmetrisk ut, den er jevnt avgrenset, størrelsen er vanskelig å vurdere fra nærbildet, men jeg tror den er mindre enn 6 mm i diameter?

Her er noen lenker til viktige informasjonssider: https://kreftforeningen.no/om-kreft/a-oppdage-kreft-tidlig/sjekk-foflekkene-dine/  https://www.youtube.com/watch?time_continue=69&v=lhQY77XlK_0

https://tv.nrk.no/serie/puls/2014/MDHP12001314/avspiller

Bildet og den informasjonen jeg har fått fra deg gjør at jeg tenker at dette mest sannsynlig er en normal flekk. Men følg litt ekstra med på denne de neste månedene. Fortsetter den å endre seg, ha lav terskel for å kontakte lege for å få den undersøkt. 

Håper dette var til hjelp!