Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flekk med celleforandring og melanom

Spørsmål

Hei. Jeg var å fjernet en føflekk hos fastlegen for litt over en mnd. siden. Fikk svar etter et par uker at det ikke var kreft i føflekken, men funnet celleforandringer i det øverste hudlaget av føflekken. Ble henvist videre for å fjerne mer vev, og har nå utført dette. Dette er nå sendt til analyse og jeg skal få svar om 5-8 uker. Jeg frykter veldig for dette svaret og lurer på hva sannsynligheten er for at det skal være noe mer unormalt med denne prøven. Hender det at man kan finne kreftceller her selv om det ikke var det i selve føflekken? Jeg har fått beskjed om å sjekke alle mine føflekker hos hudlege en gang i året framover, ettersom det er økt risiko for at dette skal skje igjen, når det først har vært celleforandringer i én føflekk. Hva er sannsynligheten for at det kommer tilbake? Hvor fort kan det potensielt utvikle seg fra en "snill" føflekk, til en med kreft?

Kvinne 29
Svar

Hei,

Forstår at du er litt urolig og frykter svaret,  siden du er anbefalt å fjerne mer av flekken som viste celleforandringer.

Det er ikke så altfor sjeldent at patologen ser noen celler som er litt annerledes enn normalt. Disse forandringene var tydeligvis ikke så uttalte og patologen (den som undersøkte preparatet) så ikke kreftceller som man ser ved føflekkreft, såkalt melanom


Siden det var noen celler som viste forandring ønsker man å være helt sikker på at hele flekken er fjernet, derfor anbefales det da å ta ut litt ekstra.  Siden flekken din ikke viste noen kreftceller er det svært lite sannsynlig at man vil finne  celleforandringer i vevet som ble fjernet.

Risikoen for at dette skal skje igjen er tilstede, men denne risikoen er lav. Det er ingen retningslinjer som sier at du bør gå til kontroller en gang i året. Det viktigste er å følge med på flekkene dine selv og ta kontakt med lege om det er en som skiller seg ut eller endrer seg. 


Man vet ikke hvor raskt en snill flekk kan utvikle seg til et melanom. Men man ser er at melanomer vanligvis oppstår i nye flekker. Slik at nye flekker kan være viktig å følge litt ekstra godt med på.


Håper dette var til hjelp for deg! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-