Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flassende små flekker til ansiktet, kan det være solskade?

Spørsmål

Etter e-post-konsultasjon for en måned siden mener legen min at jeg har solskader/aktiniske keratoser. Flassende små flekker/sår. Henvist til hudlege og har time der om tre måneder. Lurer på: Er det vanlig at disse keratosene kommer og går? Nye oppstår og andre forsvinner hele tiden. Hvordan kan de da behandles? Leser også enkelte steder at de er forstadium til en (mindre farlig) hudkreft, men at rask behandling må skje. Er 3-4 måneder raskt nok? Er det noe jeg selv kan og bør gjøre?

Kvinne 56
Svar

Hei,

Du har flassende små flekker/sår til ansiktet som kommer og går. Du er henvist hudlege for vurdering av det som er tolket som solare keratoser/aktiniske keratoser. Bildet du har lagt ved viser en rød flekk som er velavgrenset. Du har en lys hud.

Solare keratoser er ikke uvanlig å ha. BIldet du har lagt ved viser en forndring som kan passe med solar keratose. Det som ikke passer er at forandringer ved solare keratoser er stasjonære, det vil si at de ikke kommer og går, slik du beskriver utslettet ditt til å være. Det er derfor vanskelig for meg å si sikkert at du har solare keratoser.

  

Dine spørsmål:

Er det vanlig at disse keratosene kommer og går?

Det er ikke vanlig at keratosene går, men det er vanlig at det kommer fler og fler.


Hvordan kan de da behandles? 

Aktuell behandling foregår ved bruk av kremer, frysing (kryoterapi) eller med fotodynamisk terapi (PDT).  


Leser også enkelte steder at de er forstadium til en (mindre farlig) hudkreft, men at rask behandling må skje. Er 3-4 måneder raskt nok? 

Solare keratoser kan utvikle seg til hudkreft og det er derfor viktig å undersøke huden og behandle solare keratoser. Slik forandringen ser ut på bildet og slik du beskriver utslettet tenker jeg tre til fire måneder er raskt nok. Du skal imidlertid være obs på utvikling av større sår, da kan det være behov for å behandle tidligere.


Er det noe jeg selv kan og bør gjøre? 

I tiden frem til timen kan du smøre huden med en krem som heter Locobase LPL. Det er en krem som vil behandle spesielt den fortykkede huden, slik at det er lettere å vurdere hudforandringene når du kommer til hudlegen. Det er viktig å vite at fuktighetskremen vil ikke behandle solskader, kun at hudforandringene blir litt mindre fortykket. 


Håper dette var til noe hjelp!