Brunfarge

Spørsmål

Hei. Jeg har meget lys hudfarge og oppnår ingen antydning til brunfarge ved soling (medfødt Fitzpatrick typ. 1). Dette er rart da mine foreldre er fra Balkan, begge med mørk hud, øyne og hår. Jeg har ingen av disse trekkene. Dette har etter mange år med bemerkninger og annet, gitt meg til dels psykiske problemer og dårlig selvbilde. Vår og sommer er vanskelige tider, og jeg forsøker å dekke til kroppen min mest mulig. Ferier til hjemlandet er også vanskelig da jeg bare blir solbrent. Jeg har lenge visst at det foreligger en større risiko for hudkreft og lignende, da jeg ikke har noe naturlig forsvar mot sol/UV i likhet med andre. Bruker selvfølgelig solfaktor. Det skal merkes at jeg ikke bare er "litt blek" men nærmest helt uten pigment i huden, blir kun litt rosa/ rød ved solbrenthet og får ofte store blåmerker. Har aldri opplevd noe form for brunfarge noe sted, noen gang. Dette har nå blitt et så stort problem for meg at jeg vurderer å benytte det uregulerte hormonet Melanotan 2. I denne sammenheng vil jeg tro at bruk av stoffet vil være tryggest i konsultasjon med lege, men jeg er usikker på hvordan jeg skal gå frem. Har tidligere være hos lege for å sjekke vitamin og mineralnivå, alt OK. Leger jeg hittil har pratet med har hatt en tendens til å neglisjere problemet, og jeg blir ikke tatt på alvor. Jeg ønsker ikke en mørk «Barbie tan» kun en normal hud (sett med norske øyne). Mener det er et reelt behov for behandling i mitt tilfelle, i motsetning til «normale» mennesker som kun har ønske om å bli brunere. Finnes det alternativer til Melanotan eller lignende hos norske leger? Vil det være mulig å gjennomføre uregulert behandling med veiledning fra lege? Er det mulig for norske hudleger å skrive ut hormonelle legemidler i likhet med Melanotan? Jeg er klar over eventuelle bivirkninger og problemer som Melanotan kan medføre, og at det kan være vanskelig å skaffe «rent» preparat.

Mvh

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Det er ingen regulert eller anbefalt hormonell behandling for å få brunfarge. Melanotan du nevner er frarådet av leger, og assosiert med risiko for hudkreft og andre sykdommer. Se link under.

https://helsenorge.no/legemidler/melanotan

Jeg forstår dette plager deg mye. Alternativene for deg er andre metoder som selvbruningskremer og spraytan. Håper du følger rådet over og ikke starter dette på egen hånd. Kan være greit å merke seg at veldig mange synes lys hudtype er "finest"!