Brune flekker i ansiktet

Spørsmål

har fått ganske mange bittesmå, brune flekker i ansiktet mitt. (2-3 mm), og noen litt større (1 cm). Har ikke plager med dem, men de er nokså skjemmende syns jeg.Hva kan det være? Og er det noe jeg kan gjøre for å få det bort? Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Svaret er at det kan være flere ting, og at det uansett årsak er noe du kan få bort.

Man må nesten se huden din for å fortelle deg hva slags pigmentforandring dette er. Brune flekker i ansiktet skyldes ofte solskade i huden. Svært vanlig er Lentigo Solaris (leverflekker) som er pigmentforandringer man får i de områdene av huden som er utsatt for sollys. Det er svært vanlig hos de med lys hud. Det kan også være melasma som er svært vanlig hos kvinner i alderen 20-40 år. Det utarter seg som ujevne, flekkvise brune pigmentering i huden. Det ses ofte i pannen, på kinnene og på overleppen. Plagene blir mer synlig om sommeren. P-pille øker risikoen for å få slike pigmentforandringer. Andre mindre trolige årsaker vil være fregner og seborreisk keratoser (små vorteliknende forandringer).

Så hva skal du gjøre? Se på linkene under og sammenlikn med huden din selv. En hudlege vil være beste stedet for å få behandling. Du bør først få klarhet i hva slags hudforandring det er, og så kan du starte behandling.

Behandling

1. Du bør uansett bruke en god fuktighetskrem med solfaktor daglig. Dette er det viktigste i behandlingen. Det forebygger også rynker og hudkreft. All behandling forutsetter at man beskytter seg mot ultrafiolette stråler.

2. For få redusert den ujevne pigmenteringen er det flere kremer du kan forsøke.

a. En lege kan skrive ut 2-4% hydrokinon i Aberela krem. Hydrokinon blokkerer et enzym i huden (tyrosinase) som fører til dannelse av pigment. Aberela er en A-vitamin syre som også har gunstig effekt på huden. Dette er reseptbelagt. Bruk dette da hver kveld i en 6 måneders tid sammen med solkrem. Det kan føre til irritasjon i starten, og man kan da bruke kremen f.eks annenhver dag.

b. Kojic acid kommer på det norske markedet i løpet av en måneds tid. Det er et tilsvarende produkt som hydrokinon som man kan få kjøpt uten resept. Kojic acid blokkerer også tyrosinase og har en blekende effekt. Det skal også alltid kombineres med solbeskyttelse. Den fører til mindre hudirritasjon enn Aberela med hydrokinon.

c. Kremer som inneholder 10% glykol syre kan også ha effekt, men generelt mindre enn de to foregående alternativene.

d. Skinoren (azealinsyre) kan også ha en blekende effekt. Den er også mindre effektiv enn Kojic acid og hydrokinon.

3. Laserbehandling: Det er kommet fraksjonerte lasere på det norske markedet som kan bedre pigmentforandringer i huden. De bedrer også hudstrukturen og rynker. Et eksempel er mosaic laseren. Det er effektivt, men hver behandling koster ca. 5000 kroner. Således ønsker mange å forsøke krembehandling først.

4. Peeling: Solare Lentigo og keratoser kan fjernes med TCA peeling (trikloreddik syre) 40-90%. Dette gjøres av hudleger.

Håper svaret var til noe hjelp. Se på linkene under og sammenlikn med ditt eget utslett. En hudlege er som sagt beste stedet å få en vurdering og de beste råd for behandling av huden din.

http://www.dermnetnz.org/lesions/freckles.html
http://www.dermnetnz.org/lesions/lentigines.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-