Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bruk av solkrem

Spørsmål

Hei,

Jeg opplever at eksperter gir ulike raad angaaende bruk av solkrem (i ansiktet).

Enkelte hevder at man boer bruke solkrem hver dag (uansett vaer og aktivitet) for aa unngaa UVA straaler som over livsloepet foerer til betydelig aldring av huden. Disse anbefaler da ogsaa gjerne at man paafoerer flere ganger om dagen.

Paa motsatt ende av spekteret mener andere at solkrem har skadelige egenskaper som gjoer at man kun skal bruke det naar fordelene opphever disse (eksempel ved soling paa stranda), ref. "known to cause cell mutations".

Andere igjen har en mer pragmatisk tilnaerming og anbefaler solkrem daglig fra ca. mai til ca. august.

Finnes det en forskningsbasert konkret anbefaling for bruk av solkrem og hva er dine tanker om bruk av solkrem i ansiktet (for aa minske aldring av huden)?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Hudlege foreningen i USA anbefaler daglig bruk av solkrem hele året. Her må man være litt pragmatisk. Det er viktigst april – oktober, og mindre viktig om vinteren, og dager man ikke er mye ute.

https://www.aad.org/media/stats/prevention-and-care/sunscreen-faqs

Det finnes relativt få studier som har sett på aldring og bruk av solkrem. Vi vet at UVA og UVB stråler er de viktigste faktorene, så for dette er det en naturlig anbefaling å bruke solkrem fast.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27749441
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24417448

Det viktigste med solkrem er å redusere eksponering for skadelige UV stråling. Sammenhengen mellom soling og risiko for hudkreft ("mutasjoner") er godt dokumentert. Det vil redusere risikoen for solskader og hudkreft (mutasjoner). Kreftforeningens anbefalinger er gode.

https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-kreft/

Største feil ved bruk av solkrem er at man tar på for lite. Faktoren sier hvilken beskyttelse man får ved bruk av riktig mengde. De fleste bruker for lite, slik at 15 fort blir 5. Å bli solbrent er det som påvirker huden mest i skadelig forstand. Ved lys hud er man mer utsatt. Alle solkremer på apotek er trygge.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-