Basaliom?

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt en en hudfarget klump (bildet vedlegges)på pannen et stund, i hvertfall ikke merket den før ca 6 mnd. siden. Den var ikke vond eller noen ting, trodde det var talg-klump. etter en periode har jeg prøv å klemme de ut uten å lukkes, bare skrapet av hud, siden da har det kommet skorpe på den, og jeg regelmessig fjernet den pga jeg trodde det var der lenge og prøvde å klemme igjen ca. en måned siden, bare fikk den til å blø igjen, også ny skorpe.... Har vært hos fastlege i dag, han fjernet skorpe å se under og da kom det litt blod igjen, legen sa han henvender meg til hundklinikk fordi det er mistanke om basaliom. Jeg er knust, er gravid og har termin om 2,5 uker, jeg er 28 år gammel og har lyst å se mitt barn og mine barnebarn og har ikke lyst å dø når jeg kun 28. Kan dette være andre ting en hudkreft? er det noen hudsykdommer som kan ligne på kreft? Hvis dette er basaliom, kan dette påvirke barnet eller fødsel på noe måte? eller amming? er det noe stor risiko involvert for meg å vente til etter fødsel? hvilken behandling skal man gjennom mot denne type hudkreft? Jeg ble gravid med ICSI, lurer på om ivf behandlingen kan være årsak? Tok også folsyre 400mcg gjennom hele sv.skapet (multivitaminer for gravide, kunne dette gjøre noe og? Jeg aldri går på solarium eller er noen som soler seg mye i det hele tatt. Ingen i familien hadde hudkreft før heller. Jeg forstår ikke hvor dette har kommet ifra. dette er et mareritt.

På forhånd takk for svar.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Du har altså hatt en hudfarge utvekst i pannen, der man har mistenkt et basaliom. Du er henvist til en hudklinikk for undersøkelse av dette området. Svarer på spørsmålene dine under. Det er ikke mulig å gi noen sikker diagnose utifra bilde, men et basaliom bør utelukkes.

1. For det første. Et basaliom er den ”snilleste” typen kreft man kan få, og er ikke farlig for liv og helse. Vi omtaler basaliomer som snille fordi de aldri sprer seg noe sted. De kan behandles med å fjerne de kirurgisk, med lysbehandling eller kremer. Dette vil avhenge av tykkelse og dybde, og for å gi et best mulig kosmetisk utfall. Etter behandling trenger får man ofte kun en kontroll for å se at det er helt borte.

2. Jeg vil i første omgang berolige deg. Se på linken under der du kan lese om basaliomer. Et basaliom vil ikke ha noen innvirkning på svangerskap, barn eller amming. Det vil heller ikke være noen relasjon til ICSI eller folsyre. Det man bør gjøre i dag er å få tatt en liten biopsi. Det er en liten hudprøve (kun få millimeter), som ofte tas på fastlegekontor. Ved en hudprøve får man sikker diagnose, og kan ta stilling til valg av behandling.

3. Fint du er henvist til en hudlege for videre utredning. Som sagt er det mulig å få tatt en biopsi i forkant, og det vil kanskje fremskynde prosessen å få sikkert svar for deg.

Jeg kan ikke forskutere noe svar på hudprøve, men håper du blir litt beroliget av svaret over. Ta det gjerne med til legen din for gjennomgang. De kan der også sikkert gi informasjon om ventetid for å bli sett av en hudlege. Lykke til!

http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-basaliom.html