Vorter - ulike typer

Det finnes over 100 forskjellige vortevirus. Vorter er oftest å finne på hender, fingre og føtter.

HVOR ER VORTEN? Vorter har ofte fortykket kant rundt et mykere parti med små sorte prikker (blødninger). Til høyre ser du seboreisk keratose, som er en svært vanlig godartet utvekst i huden. Foto: NTB Scanpix
HVOR ER VORTEN? Vorter har ofte fortykket kant rundt et mykere parti med små sorte prikker (blødninger). Til høyre ser du seboreisk keratose, som er en svært vanlig godartet utvekst i huden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vorter blir omtalt som verrucae på fagspråket og forårsakes av flere typer virus.

Vorter er små utvekster i huden, og er oftest å finne på hender, fingre og føtter. Vorter trives ofte over knoker og negler, mens ansiktsvorter er ofte mange og små, ifølge Folkehelseinstituttet.

Dette kjennetegner en vorte

  • De er 4-5 mm store
  • Hudfargete, harde og har ujevn overflate
  • Kan sitte enkeltvis eller i grupper
  • Kan rives opp og blø
  • Barn får ofte vorter på hendene
  • Fotvorter forekommer i alle aldre

Perioral dermatitt: Utslett rundt munn og hake

Ligner på vorter

– Vorter er svært vanlig og vanligvis meget enkelt å diagnostisere. Tilstander som kan ligne vorter er liktorn, seborroisk kerstose og i noen tilfeller visse typer hudkreft, opplyser hudlege Ernst-Jan Veer ved Havblik Spesialistsenter i Arendal.

Under fotsålen kan det være vanskelig å skille vorter fra liktorn som er fortykket hudpartier. Etter fjernelsen av fotvorter kan dannelse av hard hud kunne fortsette å utvikle seg til en liktorn, ifølge Smitteveilederen.

Hvis du er i tvil kan du skrape bort det øverste laget av vorten, og da vil du se mørke prikker. Dette er små blodårer som er gått tett og er vanlig ved alle typer vorter.

Disse hudtilstandene kan ligne på vorter:

Smittsomme vorter

Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden.

– Det er over 100 forskjellige varianter av vortevirus (Humant Papillomavirus, HPV). Det er vanligvis HPV-1 som forårsaker vorter på hender og føtter, mens HPV 6 og 11 forårsaker anogenitale vorter, sier Veer.

Hvilken virus type man har, varierer fra person til person. Inkubasjonstiden er på cirka fire måneder og vortene er smittsomme så lenge symptomer vedvarer.

Her ser du den vanlige «hverdagsvorta»

Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Fotvorter spres vanligvis i fellesdusjer og garderober, hvor mange mennesker går barfotet, ifølge Helsedirektoratet.

– Autoinoculasjon er også mulig. Det vil si at man «planter» viruset hos seg selv ved kloring, forklarer Veer.

Et lite kutt eller fuktig hud kan være en inngangsport til vorteviruset. Noen får vorter, andre ikke.

Kjønnsvorter er også en spesiell type vorte som smittes via seksuell kontakt.

Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

HJEMMEBEHANDLING: Vortemidler som inneholder salicylsyre kan kjøpes på apoteket uten resept.  Foto: Shutterstock
HJEMMEBEHANDLING: Vortemidler som inneholder salicylsyre kan kjøpes på apoteket uten resept. Foto: Shutterstock Vis mer

Behandling av vorter

Vanligvis forsvinner vorter av seg selv, men det kan ta lang tid. De fleste vorter forsvinner i løpet av 1 til 2 år, ifølge fhi.no.

Statistikken viser at 10-15 prosent av alle skolebarn har vorter, og at det er aller vanligst å ha det i 12-15 års alderen. Forekomsten avtar med alderen, ifølge nhi.no.

– Det er ikke nødvendig å behandle vorter, men for mange kan de være vonde, i veien eller estetisk uakseptabelt. Behandlinger går vanligvis ut på å trigge kroppens eget forsvar til å ta knekken på vorteviruset. Det være seg kjemikalier og toxiner som kan smøres på, frysing, kirurgi og også visse former for cellegift, forteller hudlege Veer.

Det finnes mange ulike behandlingsmetoder. Hvilken behandling som anbefales avhenger av hvor vorten er lokalisert.

– Man velger en mer forsiktig behandling ved vorter i ansiktet enn på hender/føtter. Man ønsker jo ikke å gjøre behandlinger som kan medføre arr ved vorter i ansiktet, påpeker Veer.

LES OGSÅ: Alt om vorter

FRYSEBEHANDLING AV VORTER: Vortene kan bli påført flytende nitrogen fra 10 til 30 sekunder hos lege. Foto: Shutterstock
FRYSEBEHANDLING AV VORTER: Vortene kan bli påført flytende nitrogen fra 10 til 30 sekunder hos lege. Foto: Shutterstock Vis mer

Hva fungerer best på vortene?

Vortemidler som pensles på huden kan kjøpes på apotek uten resept. Middelet bør påføres hver kveld og 1-2 ganger i uka kan du fjerne vortehinnen før middelet påføres. Behandlingen bør fortsette helt til du har oppnådd ønsket resultat, men det kan ta flere måneder.

– Vorter hos voksne kan være mer behandlingsresistente, sier Veer.

Vorter kan også frysebehandles hos lege. Da blir vortene påført flytende nitrogen fra 10 til 30 sekunder, noe som kan være smertefullt. Vanligvis må behandlingen gjentas med 2-3 ukers intervall frem til man ser forventet virkning.

Det anbefales sjelden å skjære eller brenne bort vortene, da denne behandlingen ofte gir arr.

LES OGSÅ: Føflekkreft (malignt melanom)

Forebyggende tiltak mot vorter

Det er først og fremst fotvorter det er mulig å forebygge.

Bruk av sokker og fottøy ved trening i fellesanlegg
God rengjøring av gulv i garderober, dusjer og badeanlegg/ svømmehaller
Ved utbrudd av fotvorter i skolen bør alle foreldre få skriftlig informasjon, og alle fotvorter bør behandles
Kilde: Fhi.no

HUDLEGEN SVARER: - Jeg har hatt vorter i over 13 år, hvordan bli kvitt disse hardnakkede fotvortene?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer