Mycosis fungoides er lymfekreft i huden

De fleste forbinder nok lymfekreft med lymfeknuter, men huden inneholder også rikelig med lymfeceller.

MYCOSIS FUNGOIDES hos en eldre kvinne. Foto: Dermatology 11 / Shutterstock / NTB
MYCOSIS FUNGOIDES hos en eldre kvinne. Foto: Dermatology 11 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det medisinske fagfeltet er fullt av gamle og utdaterte betegnelser, men som er så innarbeidet at de brukes fortsatt. Mycosis fungoideus er et slikt uttrykk; direkte oversatt betyr det soppsykdom, men sykdommen har ikke noe med sopp å gjøre.

Mer presis og riktig betegnelse er kutant T-celle lymfom, forkortet CTCL som betyr på engelsk: cutaneous T-cell lymphoma.

Huden er et lymfelaken

Huden er vår beskyttelseskappe mot omverdenen. Som en del av denne beskyttelsen har vi et laken av lymfeceller- såkalte T-celler, som vaker og overvåker, dypt inne i huden vår.

Disse cellene varsler lymfeknutene når det kommer fremmede inntrengere i form av virus, bakterier eller kjemikalier. Men deres plass er i huden. Fenomenet kalles epidermotropisme, altså at disse T-cellene er tiltrukket av og vandrer mot huden.

Det kan utvikle seg kreft også i disse epidermotrope cellene, og dette vil da vise seg som et utslett.

CTCL utvikler seg som regel veldig langsomt

Denne type lymfekreft rammer 20-30 personer i Norge hvert år, og er hyppigst hos menn over 60 år. Som regel vil denne kreftformen utvikle seg svært langsomt over mange år, til og med tiår. Mange dør derfor med sykdommen, og ikke av den.

Sykdommen har ulike stadier

  • Patch stage (oversatt fra engelsk til flekk stadiet). Sykdommen starter som lett flassende og lett røde flekker, særlig på overkroppen. Dette stadiet varer ofte i over 10 år. På dette stadiet kan lymfekreft forveksles med eksem eller psoriasis, og det er vevsprøve fra huden i form av biopsi som vil være avgjørende for diagnosen
  • Plaque stage (oversatt fra engelsk til fortykkede partier i huden, plakk). Dette stadiet varer gjerne noen år; det bygger seg opp stive og fortykkede opphøyninger av hudoverflaten. Vanligst på overkroppen.
  • Tumor stage (oversatt fra engelsk til svulst stadiet). Nå kommer det knuter i huden som kan bli fra ertstore til plommestore. Tilstanden er nå alvorlig og 5-års overlevelsen er på ca. 60 %.
  • Systemic stage (oversatt fra engelsk til innvendig spredning). Nå har tilstanden spredd seg til blod, lymfeknuter eller indre organer.

Behandling av CTCL

Behandlingen er tverrfaglig. I tidlig fase behandles sykdommen av hudspesialist med bruk av sterke kortisonkremer i kombinasjon med lysbehandling.

Når sykdommen kommer i plakk og tumorstadiet blir pasienten håndtert av kreftspesialister, onkologer. Det vil kunne bli aktuelt med stråleterapi og cellegift.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer