Krem og lys helbreder hudkreft

Nå slipper mange hudkreftpasienter både operasjon og lang reisevei: Ny og enklere behandling med krem og rødt lys, gjør at hudkreft kan behandles av hudspesialist over hele landet. -Det fører dessuten til glattere hud!

Hudlegene overtar kreftbehandling
Ny og enklere behandling fører til at Radiumhospitalet reduserer tilbudet til pasienter med mildere former for hudkreft. Hudspesialister på lokale sykehus eller legekontor kan nå kurere pasientene med lys og krem.

Ikke mot føflekkreft
Metoden kan ikke brukes mot den sjeldnere, men langt farligere føflekkreften. Du kan lese mer om dette her: 
Unge jenter ekstra utsatt for føflekkreft
Føflekker - Lommelegen.no ABCD: Enkel huskeregel for å vurdere føflekker

Blant de andre hudkreftformene er basalcellekreft og plateepitelkreft de vanligste.

Basalcellekreft oppstår i det laveste cellelaget (basalcellelaget) i ytterhuden. Basalcellekreft blir også kalt basaliom. Kreftformen er veldig vanlig i Norge, men heldigvis sprer den seg så og si aldri videre. Har du fått flekken fjernet helt, er du helbredet. Det er derfor veldig sjelden at basalcellekreft utvikler seg til en mer alvorlig kreftsykdom. I 1996 registrerte Kreftregisteret vel 5500 personer i Norge med denne krefttypen. Basalcellekreft er bortimot femten ganger vanligere enn den farlige føflekkreften. Over 80 prosent av kreften oppstår som stygge knuter eller flekker i ansiktet og andre solutsatte steder på kroppen. Plateepitelkreft oppstår også i ytterhuden, men er mer alvorlig enn basalcellekreften. Drøyt 900 tilfeller av denne kreftformen oppdages årlig i Norge. Den kan spre seg til lymfeknuter og andre steder i kroppen.

Skyldes oftest solskadd hudPlateepitelkreft og basalcellekreft skyldes trolig i de fleste tilfeller den vedvarende ultrafiolette strålingen fra solen, men kan også utløses av andre årsaker. Svulstene oppstår ofte på steder som ikke er dekket av klær. 80 prosent av alle tilfeller av basalcellekreft oppstår i øvre del av ansiktet. Den vanligste behandlingen mot disse kreftformene har inntil nå være kirurgisk; å operere bort hele svulsten. Dette har ikke alltid gitt like pene resutlater rent kosmetisk. Dr. Warloe ved Radiumhospitalet er glad for at flere leger kan dele på hudkreftbehandlingen. Han opplyser at i dag koster det nesten like mye å transportere pasienter til behandlingsstedet som selve behandlingen. Nå kan Radiumhospitalet overlate hudkreftbehandlingen til hudspesialister, og prioritere vanskeligere pasientgrupper, sier Warloe.

Hvordan virker fotokuren?Først smøres området som er angrepet av kreft inn med en salve. Denne inneholder stoffer som binder seg selektivt (bare til) kreftcellene. Etterpå eksponeres området for rødt lys. Den spesielle kombinasjonen av krem og lys gjør at kreftcellene lider kvelningsdøden, mens de friske cellene ikke blir påvirket. Behandlende lege vil vanligvis sette lokalbedøvelse før behandlingen, slik at denne ikke oppleves som smertefull. Det er allikevel vanlig å oppleve en viss svie. Dagene etter behandlingen blir huden rød og litt betent. Dette går over i løpet av få dager. De fleste opplever dette som helt tolerabelt, men det er som sagt vanlig å oppleve noe svie i huden.

Gode resultaterFor basalcellekreft og forstadier til kreft har behandling med fotokur vist å helbrede kreften i over 90% av tilfellene. Det står mange hundre pasienter på venteliste til hudkreftbehandling på Radiumhospitalet. Mange av disse vil i disse dager motta et brev fra Radiumhospitalet om at hudspesialister og plastikkirurger i området der de bor har fått opplæring i denne behandlingsformen og kan overta behandlingen.