Langvarig soling og solbrenthet er skadelig, og øker risikoen for raskere hudaldring, flere rynker og hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte seg godt mot sola.
Det finnes utrolig mange forskjellige solkrem, så det er lett å bli forvirret når man skal handle inn. For hva bør man egentlig se etter når man velger solkrem? Og finnes det en «riktig» type?

Sol og medisiner kan utløse hudreaksjoner
Solkrem beskytter mot UV-stråler
Solkrem inneholder stoffer som beskytter oss mot UV-strålene fra sola. Det finnes både UVA-stråler, som kan bidra til tidlig aldring av huden, og UVB-stråler, som gjør at man blir solbrent.
Solkrem kan inneholde flere typer solbeskyttelse. Man skiller typisk mellom kjemiske solfiltre og fysiske solfiltre.
De kjemiske filtre virker ved at de trenger inn i huden hvor de absorberer skadelige UV-stråler, og beskytter hudcellene.
De fysiske filtre virker ved å legge seg som et beskyttende lag på utsiden av huden. Her blokkerer og reflekterer de UV-strålene fra sola.
Slik velger man den riktige solkremen
Man bør bruke solprodukter som både beskytter mot UVA- og UVB-stråler. I Norge er det anbefalt at man bruker en solkrem med minimum faktor 15, mens i solrike land bør man bruke minst faktor 30.
Mennesker med lyse hudtyper, som har lett for å bli solbrent eller få soleksem, bør velge en solkrem med faktor 50. Har man en mørkere hudtype som aldri blir rød, kan man velge lavere solfaktor.
Har man fet og uren hud finnes det solkrem spesielt egnet for dette, som man kan bruke i ansiktet. Man bør velge solkrem uten parfyme, og har man sensitiv hud finnes det solkrem som er spesielt egnet for den, slik at huden ikke reagerer.

Basaliomer: Den vanligste formen for hudkreft
Små barn bør ikke oppholde seg i direkte sollys
Barn har tynnere hud enn voksne, og kan derfor lettere bli solbrent.
Til barn bør man velge en solkrem med UVA-beskyttelse, og minst solfaktor 30 mot UVB. Det kan være nødvendig med høyere faktor hvis man for eksempel oppholder seg i solrike land, til fjells eller ved sjøen.
Man bør bruke uparfymerte solkremer med fysisk solfilter, eventuelt kombinert med kjemisk filter, da disse er bedre tilpasset tynn barnehud.
Spedbarn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys. For barn mellom 1 og 3 år bør beskyttelsen i hovedsak bestå av klær, solhatt og solbriller, og man bør unngå opphold i direkte sollys over tid.

Thea var 16 år da hun fikk føflekkreft. - Forby solarium!
Kan man bruke fjorårets solkrem?
Svaret her er ikke entydig ja eller nei. Ofte kan man bruke solkremen fra i fjor, men det er også mulig den er blitt for gammel.
Solkrem skal enten være merket med en holdbarhetsdato, eller et merke som angir hvor mange måneder solkremen er holdbar etter den er åpnet.
Man kan også se og lukte på solkremen. Har den endret konsistens, farge eller luft, er dette tegn på at den er blitt for gammel.
Slik bruker man solkrem riktig
- Vær ikke gjerrig med kremen. Som huskeregel bør man som voksen bruke en håndfull til kroppen, og en teskje til ansiktet.
- Bruk solstift til leppene, og andre sarte områder.
- Smør solkremen jevnt på alle kroppsdeler som blir utsatt for sol. Husk også overgangen til badetøyet, hvor det lett kan forekomme solforbrenning.
- Smør solkrem på i god tid. Man bør smøre seg 15–30 minutter før man skal ut i sola, så kremen kan trekke godt inn.
- Solkremen bør bli påført med jevne mellomrom, minst hver anden time, samt hvis man har badet, eller svettet mye.

Hvilke føflekker bør sjekkes?
Falsk trygghet
Å bruke en høy faktor betyr ikke at man kan være lenger ute i sola enn når man bruker middels høy faktor.
Ofte tenker man at man kan ligge lang tid i sola bare man har solkrem på seg, men soler man seg i lengre tid med solkrem enn man ville gjort uten, utsetter man seg likevel for større mengder UV-stråler.
Tilleggsbeskyttelsen ved å bruke høy solfaktor er ikke så stor, så det viktigste er at man smører seg inn med nok krem, smører all hud som blir utsatt for sol, og smører seg inn ofte nok.

Dette er soleksem
Følg solvettreglene
Utover riktig valg av solkrem, bør man tenke over å følge solvettreglene. Med det menes at den beste måten å unngå solbrenthet er å begrense tiden i sola, spesielt når sola er på sitt sterkeste mellom klokken tolv og tre på ettermiddagen.
Ta pauser fra sola og søk skyggen. På solrike dager bør man også dekke seg med tøy, solhatt og solbriller, da dette gir ekstra solbeskyttelse.