Hvor stor risiko er det for å få hudkreft av solarium?

Ultrafiolette stråler som øker risikoen for at huden din vil kunne utvikle hudkreft og anbefales derfor ikke.

HELSEFARE: Solarium gir fin brunfarge, men bør unngås hvis du vil ta vare på helsa, og forebygge hudkreft. Foto: didesign021 / Shutterstock / NTB
HELSEFARE: Solarium gir fin brunfarge, men bør unngås hvis du vil ta vare på helsa, og forebygge hudkreft. Foto: didesign021 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Solarium anbefales ikke. Konsekvensene etter solariumbruk kan være store, det handler om risiko for hudkreft.

Hudkreft

Hudkreft er flere forskjellige krefttyper. Den vanligste er basalcellekarsinom. Basalcellekarsinom er sprer seg lokalt i huden, vanligvis ikke til andre organer. Andre mer aggressive og farlige hudkrefttyper er plateepitelkarsinom og malignt melanom. Dette er hudkreft som kan spre seg til andre organer. Hudkreft går ikke over av seg selv og må behandles.

Det er mange som får hudkreft, det er en bekymring at det er et økende antall personer som får plateepitelkarsinom og malignt melanom. Det er derfor viktig å ikke bare behandle hudkreft, men å forebygge hudkreft.

Ultrafiolette stråler fra solarium er skadelig

I et solarium vil huden få ultrafiolett stråler fra lysrør. Disse ultrafiolette strålene vil påvirke arvematerialet i cellene dine, fremskynde aldringsprosessen i huden din og legge igjen spor som huden husker og vil dermed bidra med å øke risikoen for utvikling av hudkreft.

LES OGSÅ: Faktorene som påvirker hvor raskt du utvikler rynker

Hvor ofte er det greit å ta solarium?

Svaret er i grunn aldri. Huden din har ikke noen positiv effekt av solarium, og anbefales generelt ikke. Men risikoen øker jo flere ganger og jo oftere du tar solarium. Hvis du i tillegg har blitt forbrent, at huden har blitt rød etter solarium, øker risikoen mye.

TERESA BERENTS: Hudlege og Lommelegens ekspert på hudsykdommer. Foto: Privat
TERESA BERENTS: Hudlege og Lommelegens ekspert på hudsykdommer. Foto: Privat Vis mer

Det er dessverre umulig å fortelle nøyaktig hvor stor sjanse det er for deg å få hudkreft av solarium. Det jeg kan si er at solarium gir huden din ultrafiolette stråler som øker risikoen for at huden din vil kunne utvikle hudkreft.

Noen eksempler:

  • Jeg har tatt solarium to ganger i mitt liv, kan det gi meg hudkreft?
    Svar: To ganger solarium i et livsløp utgjør ingen risiko, det er en dråpe i havet i forhold til hva du vil bli utsatt for ellers gjennom livet av eksponering av ultrafiolett stråling.
  • Jeg pleier å ta solarium 5–10 ganger hver vinter, bør jeg være bekymret?
    Svar: Ja, du har økt risiko for hudkreft. I tillegg gir solarium fremskyndet aldring av huden.
  • Jeg tar solarium flere ganger ukentlig, både høst, vinter og vår, så jeg hele tiden har en viss brunfarge. Har egentlig lys hud, og er blond. Har jeg risiko for hudkreft?
    Svar: Ja. Definitivt økt risiko for hudkreft. I tillegg gir solarium fremskyndet aldring av huden.
  • Jeg tar solarium iblant, og huden blir noen ganger ganske rød etterpå. Er det farlig?
    Svar: Ja, forbrenning gir økt risiko for hudkreft

Risikofaktorer for hudkreft er mange

Noen hudkrefttyper er forbundet med arv.

Hudtypen din har mye å si. Man kan dele inn hudtype etter pigmenteringsgraden i huden. Inndelingen er fra 1 til 6 der 1 er svært pigmentfattig hud og 6 er svært pigmentrik hud. Pigmentet i huden beskytter arvematerialet, DNA, i huden. Pigmentsvake hudtyper er 1-3, disse har en økt risiko for utvikling av hudkreft sammenlignet med de med mørkere hudtype.

Hudtypen avgjør hvor sårbar du er for ultrafiolette strålene som du får naturlig fra solen. Ultrafiolette stråler påvirker arvematerialet i huden din og legger varig spor. Huden «husker» all soling.

Solen og D-vitamin

Solen er viktig for mange prosesser i kroppen. Ultrafiolette stråler fra solen påvirker huden slik at det livsviktige D-vitaminet produseres. Behovet huden har for ultrafiolett stråler fra solen for å produsere D-vitaminet varierer ut fra hudtype. En pigmentrik hud vil ha behov for mer ultrafiolett stråling enn en pigmentfattig hud for å produsere nok D-vitamin.

Med solbading vil du få svært mye ultrafiolett stråling på huden. Hvis du har lys hud, er det ikke nødvendig med solbading for å produsere nok D-vitamin.

Solarium er ikke nødvendig for D-vitamin

Solarium er slett ikke nødvendig for å produsere nok D-vitamin. Hvis det er vinter og du er bekymret for at du har lavt D-vitamin nivå, kan du måle dette hos legen din. Hvis du har lavt nivå vil legen din gi deg informasjon om å innta D-vitamin tilskudd. Solarium er ikke nødvendig.

LES MER: Tegnene på vitamin-D mangel

Er det på noen måte sunt å ta solarium?

Det er på ingen måte sunt å ta solarium!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer