Hvilke føflekker bør sjekkes?

Føflekker er så mangt. De som bør sjekkes er de som er brune. Her kan ABCDE-regelen være til god hjelp.

FORANDRINGER I FØFLEKKER: Kan være tegn på føflekkreft. Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er en føflekk?

Betegnelsen føflekk er egentlig svært upresis , og skaper mye forvirring. Uttrykket er fra gamle dager avledet av fødselsflekk, eller fødselsmerke, og tidligere knyttet det seg en del overtro til slike merker i huden. Folk bruker uttrykket veldig forskjellig, fortsatt.

Det folk fest kaller føflekker kaller hudlegene for pigmentnevi. Da snakker vi om de som er brune eller brunsorte. Fargen skyldes pigmentsstoffet melanin.

Det er helt normalt å ha føflekker, og disse er i seg selv ikke forstadier til hudkreft. Typiske føflekker er gjerne små, stabile i størrelse, jevnt pigmenterte, lyse til mørkere brune og jevnt avgrensede og de fleste er i nivå med huden, men mange stikker ut som en klump.

Det finnes også andre typer brune føflekker i huden, særlig i ansiktet, som for eksempel fregner hos de med lyst eller rødt hår, melasma og leverflekker.

ALDERSVORTER: Disse er gjerne også brune, men ufarlige. Foto: wk1003mike/Shutterstock/NTB
ALDERSVORTER: Disse er gjerne også brune, men ufarlige. Foto: wk1003mike/Shutterstock/NTB Vis mer

Hva er malignt melanom?

Ofte brukes uttrykket føflekkreft, og dette er misvisende (1).Det vi snakker om er ondartet pigmentcellekreft eller malignt melanom. I motsetning til hva mange tror oppstår disse oftere i den normale huden utenfor, enn i selve føflekken. Det er tross alt den lyse huden utenfor føflekkene som er minst beskyttet fra sol og solarium.

Malignt melanom er når det oppstår kreft i de cellene som produserer melanin, og oftest oppstår denne i huden. Denne krefttypen er én av flere former for hudkreft.

MALIGNT MELANOM kan også oppstå på slimhinner. Denne er langt over 6 mm i diameter. Foto: Dermatology11/Shutterstock/NTB
MALIGNT MELANOM kan også oppstå på slimhinner. Denne er langt over 6 mm i diameter. Foto: Dermatology11/Shutterstock/NTB Vis mer

ABCDE-regelen

På samme måte som vi gjør egenkontroll av bryster og testikler, bør vi følge med på hudorganet om det oppstår nye eller uregelmessige føflekker (2). Særlig viktig er dette hvis du har vært utsatt for mye sol, spesielt har vært mye brent, har lyst eller rødt hår med fregner, eller har malignt melanom blant dine nærmeste slektninger. Hvis du har veldig mange føflekker gir dette også en viss øket risiko.

ABCDE-regelen er nyttig, ikke bare for legen din, men også for din egenundersøkelse:

  • A: ASYMMETRY: Er pigmentflekken asymmetrisk? Dette henspeiler på at føflekken ikke er rund.
  • B: BORDER, kant: Er kanten uregelmssig? Godartede føflekker har en jevn kant, mens her kan kanten være sagtakket.
  • C: COLOUR, farge: Er fargen ujevn? Ser du både røde, brune og sorte toner i samme føflekk, er det et faresignal.
  • D: DIAMETER: Er den større enn 6 millimeter? Denne regelen er ikke eksakt, men gir et hint om at hvis føflekken er liten, er det mindre sjanse for kreft i denne.
  • E: EVOLUTION: Har flekken endret seg nylig? I praksis vil dette si siste året. Her må du fortelle legen din om hvordan føflekken har utviklet seg siste tiden. En føflekk som vokser raskt, er mer farlig enn en som vokser sakte.Hvordan sjekke mistenklelig føflekk?
MALIGNT MELANOM: Her er A,B og C kriteriene oppfylt. Foto: Nasekomoe/Shutterstock/NTB
MALIGNT MELANOM: Her er A,B og C kriteriene oppfylt. Foto: Nasekomoe/Shutterstock/NTB Vis mer

En flekk som etter denne regelen er mistenkelig, kan være farlig og bør fjernes. Ta først kontakt med din fastlege, som vil kunne avklare dette raskt i de fleste tilfeller. Hvis fastlegen er i tvil vil du bli henvist videre til hudlege eller kirurg.

Å fjerne godartede føflekker for sikkerhets skyld har ingen hensikt, og arrene du får kan bli like skjemmende som føflekkene utseendemessig.

Noen ganger er flekken på en plass i hudorganet som gjør kirurgisk fjerning vanskelig. I slike tilfeller kan du gå regelmessig til din fastlege eller hudlege og kontrollere den.

Kilder:

1) Tidsskriftet.no: Melanom- ikke føflekkreft 2) Kreftforeningen.no: Melanom

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer