Utslett

Spørsmål

Hei! Vi har en sønn på snart 6 år som har vært plaget med et kløende utslett i snart et år. Begynte med røde, kløende prikker på armer, bryst og rygg. Observerte spesielt kløe på natt, men også dagtid. Først trodde vi d var loppebitt fra gamle reir el. liknende i taket på hytta (han var med i området da vi rev et gammelt stygt hyttetak). Utslettet var avgrenset til nedenfor t-skjorteskillet og øverst på bryst og rygg. Men kløen gikk ikke over, og vi gikk til legen. Der fikk han Locoid som vi smurte med i 2 uker. Vi så noe bedring, men så blusset d opp igjen. Legen ba oss gjøre d samme igjen, bare lenger. Denne gangen blusset d opp igjen mens vi smurte. Vi ble henvist til barnepol. Der mistenkte de at årsaken var midd, så vi foretok en middsanering. Utslettet kom og gikk. Deretter ble d forordnet Apolar og fuktighetskrem da de syntes det liknet på eksem, men d blusset opp igjen på samme måte. På et tidspunkt spredte utslettet seg også til setet og på siden av lårene. Ved neste kontroll tas det blodprøver mtp glutenintoleranse for å utelukke herpetiformis dermatitis. Blodprøvene er bra. De mistenker at utslettet ikke blir borte fordi han klør av gammel vane, og vil at vi fortsetter med apolar og fuktighetskrem + zyrtec på kvelden i tillegg. Kløen blir ikke noe mindre og utslettet oppfører seg som før. Ved neste kontroll forordnes daglig bad i kaliumpermanganat med påfølgende smøring med Betnovat m/Chinoform og så miniderm. Etter et par uker syntes vi d så litt bedre ut (som mange ganger før, både med og uten bruk av kortison), men etter en måneds tid poppet d frem flekker på rygg og så blusset d opp igjen på armer, sete, lår og legger. Han har nå fått time til hudlege 2/8, men jeg er så urolig. Han klør til d blør, spes. på natt. Synes d likner beskrivelsen på herpetiformis derm. Grupperinger rundt albue, knær, sete. Nå klør han også i hodebunnen. Kan det være det allikevel? Eller andre intoleranser? Huden er klødd åpen x flere, hva med arr? Er det vits å bade/smøre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svaret under blir generelt, men deler noen tanker rundt problemet du beskriver.

1. Det er en lang rekke årsaker til utslettet du beskriver. Symptomene du beskriver høres mest ut som infisert eksem. Dermatitis herptiformis (DH) er en sjelden tilstand, og som du skriver gir kløende utslett på strekksider. Det er dog langt fra vanligste årsak til slike plager. Hudmessig er det ganske lett å utelukke DH med cøliaki blodprøver (som vanligvis er positiv) og en liten hudprøve. Ringeksem (nummulat eksem) kan utarte seg som ringformede kløende infiserte flekker slik du beskriver. Hvis symptomene kun er lokalisert til soleksponerte områder, vurderer man også utslett som kan forverres av utslett.

2. Viktigst for dere er å bli sett av en hudlege. En vil her i første omgang vurdere årsak. Generelt vil man komme langt med å undersøke huden. Behov for prøver vil bli gjort på timen. Aktuelt å vurdere er blodprøver. Ved solømfintlighet tar man ofte ANA, anti-hud og porfyri prøver. En hudlege vil også kunne ta en biopsi som sendes for undersøkelse.

3. Hud hos barn gror generelt veldig godt uten å gi arr.

4. Behandling vil avhenge av årsak. Alle tilstandene over finnes det god behandling mot. Hvis kortisonkremer hjelper kan de uten fare brukes frem til timen hos hudlegen. Ta gjerne bilder av utslettet som dere tar med på timen.

Håper svaret var til hjelp

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-