Utslett under armene

Spørsmål

Jeg har hatt utslett under armene i ca. 2 år, helt siden jeg våknet av kløe en natt da jeg overnattet hos min nye kjæreste. Utslettet var da knapt synlig, men siden har det variert fra lyserødt til rødbrunt i farge, noen ganger med lett flassing/tørrhet. Huden er stort sett misfarget der det er hårvekst, men det har også vært rødt litt utenfor. Jeg har forsøkt å la være å barbere meg, men det hjalp ikke.

Utslettet har stort sett vært "overkommelig", selv om alle typer deodorant - unntatt krystalldeodorant - gradvis begynte å irritere huden. Parfymerte vs. uparfymerte produkter ser ikke ut til å gjøre noen forskjell.

Ved første legebesøk (ca. 1 år siden) fikk jeg beskjed om å bruke en reseptbelagt kortisonsalve en tid (en eller to uker), og deretter gå over til Mildison. Den første uken så dette ut til å hjelpe, men så kom utslettet gradvis tilbake - og det sved da jeg påførte salven. Avsluttet derfor behandling og forsøkte Lamisil mot sopp. Dette så også ut til å kunne virke en liten stund, men utslettet kom tilbake, og jeg avbrøt kuren etter ca to uker.

Utslettet har blitt verre med sommeren, selv om jeg har sluttet å bruke gensere som sitter tett. For litt over en måned siden gikk jeg på nytt til lege: Jeg fikk Daktacort krem og brukte denne morgen og kveld. Også nå ble jeg litt bedre de første dagene, deretter kom utslettet gradvis tilbake. Derfor avbrøt jeg kuren etter 3 uker.

Nå er jeg verre enn noensinne - krem (uparfymert fuktighetskrem, Dexem) og alle typer deodoranter (også krystalldeo) svir.. Skal til hudlege, men først om en måned. Huden under armene er knusktørr, flasser litt, er rødlig og skrukkete - med lysere, nesten hvit farge i sentrum av armhulen.

Kan dette være Erythrasma, siden midler mot sopp/eksem ikke ser ut til å virke i lengden? Er det noe som kan lindre mens jeg venter på time hos hudlege?

Kjæresten min har også tendenser til flass/kløe i armhulen. Kan han ha det samme og ev. ha smittet meg da vi i sin tid møttes?Relevante sykdommer/medisiner: Migrene - relpax
Yasmin

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Det er flere ting dette kan være:

1. Erythrasma er absolutt en mulighet. Her får man fin skjelling med rødbrun farge under armhulene. Den enkleste måten å stille denne diagnosen er å belyse med en spesiallampe som gir en spesiell farge (såkalt woods lampe). Dette er noe en hudlege vil ha på sitt kontor. Erythrasma er en ufarlig tilstand som skyldes infeksjon med en corynebakterie. Erythrasma kan teoretisk smitte fra en person til en annen.

2. Invers psoriasis: Dette er en spesiell og relativt vanlig variant av hudlidelsen psoriasis. Her rammes såkalte inverse områder. Det vil si hudfolder som armhule, under bryst, lysker etc. Hos enkelte kan man rammes kun under armhulen. Dette bør vurderes som et alternativ, men man skulle forvente at kortison kremer her skulle ha hjulpet. Smitter ikke.

3. Intertrigo/Soppinfeksjon: Dette kan man heller aldri utelukke, da gjentatte soppinfeksjoner kan forekomme. Kan smitte.

4. Acanthosis nigricans: Dette er en hudlidelse der man får rødhet og pigmentering under armene. Smitter ikke.

Så hva bør du gjøre?
Jeg får ikke sett deg, så det blir noe vanskelig å gi klare svar. Jeg skjønner du venter på time hos hudlege og det er bra. Det man kan gjøre i forkant er å få tatt en bakterieprøve samt sopp prøve. Det kan gjerne din fastlege gjøre da det tar tid å få svar. Av behandling kan du gjerne forsøke Pevaryl krem (på resept) morgen og kveld i 3-4 ukers tid. Denne kremen hjelper både mot sopp og erythrasma. Før behandling bør man få tatt prøver! Ta videre gjerne digitalt bilde av det slik at du kan vise det til hudlegen.

Legger ved noen linker der du kan lese mer, og beklager at jeg ikke får gitt klarere svar. Lykke til!

http://www.dermnetnz.org/bacterial/erythrasma.html
http://www.dermnetnz.org/scaly/flexural-psoriasis.html
http://www.dermnetnz.org/fungal/tinea-cruris.html
http://www.dermnetnz.org/systemic/acanthosis-nigricans.html