Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett rundt brystvorten

Spørsmål

HEI!
Jeg er en kvinne på 23 år.
Den siste tiden (2 mnd) har jeg oppdaget et utslett/eksem på brystvortens underside. (bare på venstre bryst)jeg har ikke brydd meg så mye om det, men i det siste har jeg sett at det har blitt større, og spredd seg til oversiden av brystvorten også. Det klør ikke, men huden er ganske tørr. Det er ikke så lett å se, siden brystvorten jo er naturlig ujevn, men ser man nøye etter ser man /utslettet/ som små sammenhengende bittesmå bobler som er lyse røde og som ser litt såre ut enkelte steder. Det gjør ikke vondt, derfor glemte jeg det intill nylig da jeg så det dekte nesten hele brystvorten. Jeg er ikke spesielt tørr i resten av huden, og har ikke tidligere hatt noen hudplager. Det andre brystet har forøvrig helt jevn og glatt hud i forhold.

Brystet forøvrig er ikke hardt eller ujevnt, brystvorten har ikke endret form, og vi har ingen tendens til noen former for kreft i min familie.

Er dette noe jeg bør få undersøkt?Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har et års tid brukt depo-provera p-sprøyte, men byttet til p-piller for 7 mnd siden.

Kvinne, 23 år

Svar

Hei!

Utslett rundt brystvorten din er mest sannsynlig en av to ting:

1. Man kan få soppinfeksjoner i huden rundt og på brystvortene. Det er vanligvis gjærsopp (Candida), men kan også i mer sjeldne tilfeller få ringorm infeksjoner. Soppinfeksjoner er vanligst blant ammende kvinner, men kan forekomme ellers også.

2. Eksem rundt brystvortene er ganske vanlig. Denne typen eksem er som regel kløende, og rammer vanligvis begge brystvortene samtidig. Det går an å få eksem på bare den ene siden også. Ved eksem får man ofte bobler i huden og rødhet som kan passe med din beskrivelse. Eksem kan enten skyldes at man er arvelig disponert (atopisk eksem) eller skyldes eksponering for fuktighetskremer, parfymer eller andre stoffer man reagerer på (kontakt eksem).

Du kan forsøke Daktacort. Dette er en krem som bedrer eksem og soppinfeksjoner. Bruk den to ganger daglig et par ukers tid. Du bør unngå såper, sjampoer, deodoranter, parfymer etc. som kan virke irriterende. En uparfymert fuktighetskrem vil også være til hjelp.

Jeg skjønner du har engstet deg for kreft. Vi anbefaler at de som har eksem på en side av brystet og ikke blir bedre av behandlingen over tar en hudprøve. Dette er for å utelukke en sjelden sykdom som heter Pagets. Dette er en sjelden form for kreft. Sannsynligheten for at dette er deg er svært liten. Denne sykdommen rammer hovedsakelig eldre pasienter, med utslett på ene brystvorten, kløe og noen ganger klumper i huden. Så hvis du ikke blir helt bra av kremen over bør du la legen din ta en titt på deg for sikkerhets skyld. Fortsett å sjekk brystene dine regelmessig. Dette er et generelt råd til alle kvinner!

Håper dette var informasjon som var til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-