utslett på lårene

Spørsmål

Hei! Har fått noe slags utslett på utsiden av lårene som ikke blir borte. Det begynte som små røde hevelser, litt likt myggstikk, og har gått over til noe blåmerkelignende med delvis "skrubbsår" i noen av de største. Det klør som synden, og er forferdelig irriterende. Første runde begynte vel for ca en måned siden, Det tok vel en uke fra myggstikk-stadiet og til blåmerkene forsvant, og deretter kanskje en uke før neste runde dukket opp. Hva kan dette være, og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det? På forhånd takk!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

Det er ikke mulig å gi sikre svar på dette uten å ha sett deg, men deler noen tanker. Ved et myggstikk liknende rødt utslett med hevelse tenker man i første omgang på elveblest. Det varer dog sjelden mer enn 24 timer på et sted og etterlater ikke et blåmerke (forutsatt man ikke klør hardt på det). En variant som kan gi små blåmerker er en type elveblest, som også gir irritasjon blodkarene (urtikaria vaskulitt). Hvis utslettet er mer nuppete vurderer man nummulat (ringeksem), erythema annulare centrifigum, og ved ringer som utvidet seg borrelia.

Så hva bør du gjøre?
Det er viktig at man får en diagnose før man vurdere behandling. Behandlingen for tilstandene over er ulik. Eksempelvis antihistaminer mot elveblest og kortisonkremer mot eksem. Ta gjerne bilde av utslettet i tilfelle det avtar i styrke før legetime. Jeg synes fastlegen din kan se på det først. En kan der vurdere om man skal ta en biopsi fra området. Ved usikkerhet henvises du til en hudlege.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-