Utslett på hånd

Spørsmål

Hei
Jeg har hatt et relativit kraftig utslett på hånden over lenger tid. Det begynte med kløe på siden av hånden før det ble sår inni hånden. Det har nå grodd og blitt så og si helt fint, men siste 1,5 året ca har jeg hatt utslettet oppå hånden. Jeg var hos min fastlege for snart 1 år siden. Han konstaterte at det enten var en eksem type eller psoriasis. Det var samme behandling for begge typer så han skrev ut resept på en liten tube kortison (Elacon). Når denne var brukt opp fikk jeg dette på blå resept og skal snart starte på min andre store tube. Utslettet varierer, fra og gå mot det bedre til så å blusse opp igjen. Det klør egentlig ikke. Tidligere var det en tjukk "hinne" eller skorpe som lå over huden. Denne er blitt borte etter kortisonbehandlingen startet. Hårene på hånden kommer frem igjen og med dette medfører et tilleggsproblem. Jeg får, etter det jeg kan lese meg til, betennelse i hårsekkene. Har lest at dette både kan være en bieffekt av kortisonbruk, men kan også oppstå lettere i eksemhud. Har prøvd å ta liten pause med kortison for å unngå dette, men da blir vel egentlig utslettet værre. Vasker hånden med Klorhexidin for å drepe bakterier. I tillegg til kortison en gang daglig (om natten) bruker jeg fete fuktighetssalver som jeg har fått anbefalt på apoteket (Eucerin Aquaphor salve). Er dette riktig behandlig? Utslettet vil ikke bli bra. Er det bare å fortsette og ta tiden til hjelp?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Jeg synes man skal begynne fra «starten» av igjen og vurdere årsaken. Eksem og psoriasis er de vanligste tilstandene som gir eksem på hånden. En kan også få soppinfeksjoner (ringorm), bakterieinfeksjoner (mycobakterium), kontaktallergi og andre betennelsestilstander som kan likne.

2. Ideelt sett synes jeg en hudlege kan stå for utredningen over. Kanskje din fastlege kan ordne med time til det. En vil typisk ta 1-2 hudprøver (biopsier). Disse undersøkes hos en patolog. I ditt tilfelle tas ofte også et avskrap for å utelukke en soppinfeksjon, og en lappetest mtp. allergi.

3. Behandlingsmessig høres det ikke ut som kortison har løst problemet. Behandling avhenger av årsak, så du bør få tatt sjekkene over først.

Håper svaret var til hjelp, selv om jeg ikke får gitt deg klarere svar!