Utslett på fingertuppene

Spørsmål

Hei,
Jeg plages av hudproblem ved overgangen mellom hud og negl på fingertupper. Dette er periodisk, men når det står på "flaker" huden av og fingertuppene blir både harde og såre. Enkelte ganger blir det også såre sprekker. Spesielt blir overgangen mellom huden og neglen sår når dette skjer, og virker som huden trekker seg vekk fra neglen. Lurer på hva dette kan være og hvordan det kan behandles. Vedlagt bilde er hhv. tommelfinger og pekefinger på venstre hånd. Bildene viser fingre som nå er i ferd med å roe seg, men for noen dager siden var de også røde og tydelig irriterte med blødning inne ved neglen.
Hilsen
Thomas

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Plager med huden på fingertupper og negl er vanlig. Listen over mulige årsaker er lang. Den desidert vanligste årsaken er eksem. Eksem er et litt diffust begrep, og det finnes flere ulike typer. Noen er arvelig disponert for dette (atopisk). Da har man typisk hatt eksem plager som ung, og symptomene blir verre om vinteren. Dyshidrotisk er en annen vanlig type som kommer «anfallsvis». Her vil plagene komme periodevis, og først med kløende blemmer som sprekker. Noen ganger kan plagene i sin helhet bunne i en ytre årsak. Du bør tenke igjennom om det er ytre faktorer som kan være en årsak. Hyppig håndvask, bruk av antibac, oljer, planter, "bite på neglene" og hansker er vanlige årsaker.

Ved eksem vil plagene komme og gå. Hvis det kun gjelder en eller to negler som ikke går vekk nevner jeg for ordens skyld at soppinfeksjon og vorter under neglen kan gi slike plager. Men her vil ikke hudproblemet «komme og gå», og være der hele tiden. Det er relativt enket å avklare ved en undersøkelse, og evt. en sopprøve fra huden.

Så hva bør du gjøre?
Ideelt sett bør din lege, eller en hudlege undersøke deg en gang så man får stilt en sikker diagnose. Alle med slike plager bør bruke fuktighetskrem av riktig type daglig. Et godt valg er en fuktighetskrem fra apotek som inneholder karbamid. Noen har nytte av å ta kremen inne i en hanske som de har på om natten. Ved episodevis kløende blemmer og utslett kan en kortisonkrem brukes i korte perioder. Som nevnt tenk igjennom ytre faktorer som kan være relevant. Jeg har sett mange blir helt bra hvis det er årsaken. Ved langvarig eksem finnes det tabletter i dag som vurderes for de som er mye plaget.

Håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn