Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på finger

Spørsmål

Er i skrivende stund plaget med en betennelse i huden over langfingerknoken. Huden i overkant av knoken er kløende /stikkende og hoven, og varierer mellom å være kald og veldig varm og irritert. Det startet for ca 9 dager, etter jeg hadde vært ute å sportsklatret (kulde+ sol+ påkjenning for huden), hadde fått noen rifter i huden akkurat der det oppstod. Kom ganske brått 4-5 veldig små (ca 1 mm store) blemmeliknende "papler/mollusker" i huden på siden av knoken. Det klødde litt i starter, så ble kløen verre og mer stikkende. Var ikke spesielt plaget i starten og har klatret/brukt hendene som vanlig hele veien. Det gikk over til å bli en liten hevelse (de siste dager en mer kraftig hevelse)som har lokalisert seg oppå knoken nå. Har vært ute å klatret et par dager denne uken og blitt kald på hendene,- det virker som irritasjonen har økt av dette. Har forsøkt å ta høyere doser antihistaminer, som jeg tidligere i et liknende tilfelle fikk forskrevet av fastlegen min, men dette har hatt liten virkning.

Har hatt et større liknende utbrudd tidligere i år, da jeg var å klatret i USA i julen. Fikk utbrudd over flere fingre (mye lokalisert til knokene men også på siden av fingrene (de stedene som er mest utsatt). Da det var veldig kaldt(mye iskalde fingre) + at jeg rett før det brøt ut hadde bushet rundt og fått risper over hendene (særlig på oversiden der irritasjonen/ betennelsen utartet seg)- antok jeg at det var en form for allergisk reaksjon. Klødde og stakk infernalsk, og var varmt og hovent. Som i dette tilfellet utviklet det seg i hovedsak fra noen små (få, 1-2 hvert sted) pappel-liknende formasjoner i huden. Varte ca 1,5 uke, men som denne gang var det mye bruk av hendene underveis, i siste fase av reaksjonen var det hovent. Da jeg kom hjem gikk det over i løpet av noen dager.

Har hatt betente tær også ved endel anledninger, når jeg har vært veldig kald og varmet dem opp hurtig. Etter hva jeg har lest antar jeg at det er frostknuter, for ingen papler tilstede.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Først må man avklare hva årsaken er. Friksjon, klatring og påvirkning kan selvfølgelig gi plagene du beskriver. Ved kløende blemmer i huden tenker man på dyshidrotisk eksem (pomfolyx). Det kan ramme både hender og føtter. Det er en gjentagende type periodevis håndeksem som gir kløende blemmer på siden av fingrene, som med tid sprekker. Herpes infeksjon kan også gi tilsvarende periodevise symptomer, og trigges av friksjon. Linker:

http://www.dermnetnz.org/topics/pompholyx/
https://www.oslohudlegesenter.no/herpes-whitlow-rid-135.html

2. For sikker diagnostisering bør du ved neste «utbrudd» la legen din ta en viruspinne mtp. Herpes. En kan også vurdere utslettet ift. dyshidrotisk eksem. Hvis utslettet sammenfaller med smerter i ledd bør man ta prøver mtp. urinsyregikt. hud

3. Antihistaminer generelt har liten effekt mot utslett på hendene slik du beskriver. Ved herpes infeksjon gis valtrex tabletter. Ved akutt eksem brukes en sterk kortisonkrem. Fuktighetskremer med karbamid har generelt en forebyggende effekt mot utslett på hendene.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-