Utslett og kløe

Spørsmål

Jeg har hatt utslett over hele kroppen siden juli 16. Det er ekstrem kløe med dette. Var hos hudlege i august som mente det var eksem og jeg fikk sterk kortisonkrem. Når jeg ikke smurte kom kløen tilbake. Jeg gikk til en annen hudlege( for second opinion) fikk påvist Grovers sykdom i november. Jeg gikk på Tetrysal i 4 uker og ble bedre etter en uke. Situasjonen nå er at utslettene er tilbake og ikke minst kløen. Jeg klør meg til blods om natten selv om jeg har bambus hansker og heldekkende pyjamas. Den siste hudlegen var vikar og jeg har ingen mulighet til å ta kontakt. Så jeg spør her. Ser at jeg har Tetrysal igjen for 3 uker. Kan jeg ta disse? De hjalp jo sist. Kortisonkrem virker kun kortvarig og jeg kan jo ikke fortsette da huden blir tynn. Jeg smører også med karbamid krem. Håper på hjelp da dette er så slitsomt og langvarig.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Dette er vanskelig å gi klare svar på uten å ha sett deg og prøvesvar. Deler noen tanker under.

1. I første omgang bør man prøve å kommer nærmere en sikker diagnose. Eksem er en kløende tilstand som kan skyldes stoffer i kontakt med huden, irritanter eller atopisk (arvelig). Grovers er en helt annen sykdom som gir røde kløende «prikker» på bryst og rygg. Diagnosen Grover kan bekreftes ved å ta en biopsi (hudprøve). Det finnes også andre hudsykdommer som kan gi tilsvarende symptomer. Eksempelvis stasedermatitt (hvis man er hoven i ben - testes ved å trykke på leggen og se om det danner seg en liten grop), bivirkning av medisiner (exforge?) eller mer sjeldne blemmesykdommer og infeksjon. Vurdering av diagnose kan kun gjøres ved undersøkelse hos hudlege, og med prøvesvar. Ideelt sett bør du komme tilbake til en hudlege der du har vært tidligere, slik at man kan følge deg over noe tid.

2. På spørsmålet ditt om tetralysal er det ikke feil eller farlig å ta 3 uker til.

Så hva bør du gjøre?
Både tetralysal og kortisonkremer er fine medisiner, men har som kun effekt når man bruker dem. Altså ingen langtidseffekt. Ta en telefon selv (eller be fastlegen gjøre det) til hudlegekontoret hvor du har vært, og jeg er sikker på de tar en oppfølgingstime med deg.

Håper svaret var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-