utslett nedentil

Spørsmål

Hei! Har i flere måneder vært plaget med et utslett nedentil. Utslettet sitter på huden, ikke slimhinnene - og sitter like utenfor de ytre kjønnsleppene. Har også utslett på mellomkjøttet, noe som gjør sex smertefullt. Utslettet er ikke blemmer, mer røde prikker. Er ikke smertefult i seg selv, men klør veldig mye - og jeg klør mye på det i søvne. Prøver å la være når jeg er våken, men gjør det i søvne. Når jeg klør, blir det sår som på bildet, noe som svir under samleie og ved urinering.

Kløen lindres noe av Locopase Repair fet krem, men ikke mye. Har prøvd å smøre litt med Locoid hydrokortison, noe som hjalp en del, men jeg tør ikke bruke det lenge siden jeg ikke vet hva det er. Når jeg sluttet med Locoid, kom det tilbake.

Dette er veldig plagsomt, hva kan det være? Har hatt kjønnsvorter tidligere, men det så helt annerledes ut og lå på slimhinnene. Har hatt samme partner i 3 år - og han har ingenting lignende. Tviler på utroskap, og ingen av oss hadde kjønnssykdommer når vi ble sammen (sier han vertfall).

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Ved et kløende rødt utslett på de ytre kjønnsleppene (vulva) er det noen årsaker man tenker på. Det høres ikke ut som kjønnsvorter, noe smittsomt eller en typisk soppinfeksjon. Vanligst vil være en kronisk eksem reaksjon, lichen simplex (der man kommer inn i en kløsyklus, og kløe gir mer utslett), lichen sclerosus og lichen planus (sistnevnte mer sjeldne hudtilstander som kan gi langvarig kløe). Se link under for mer informasjon:

https://jeanhailes.org.au/health-a-z/vulva-vagina-ovaries-uterus/vulva-vaginal-irritation

I første omgang bør du få avklart årsaken. En lege bør undersøke området. Aktuelle prøver er en liten hudprøve og et soppavskrap (for ordens skyld). Hvis man vurderer en allergi mot noe som er i kontakt med huden vil man ta en lappetest.

Behandling vil avhenge av årsaken. Oppsøk legen din, eller en hudlege der du bor, så man får sjekket dette ut for deg. Det er faktisk best å ikke egenbehandling for mye før en slik sjekk, da det kan gjøre vurderingen vanskeligere. I den grad du klør mye på huden, forsøk å unngå det. Huden trenger «ro» for å tilhele seg. Fuktighetskrem kan du bruke så mye du trenger. Av medisiner kan legen vurdere andre kortisonkremer eller en krem som heter protopic. Det er dog noe man gjør etter en sjekk er ferdig.

Håper svaret var til hjelp, selv om jeg ikke får gitt klarere svar!