Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett med røde flekker på haken, og i barten

Spørsmål

Hei! Det siste halvåret har eg slitt med kløe/røde flekker på haken, litt på sidene av barten og litt mellom og i øyebryn. Men mest på begge sider av haken. Det ser ut som død hud som løsner som flak. Når eg barbere meg med høvel forsvinner kløen og rødheten, da blir det ok noen dager, men kommer tilbake, og spesielt etter en uke når det er komt littt skjegg. Men i små perioder kan det vere bra. Det eg lurer på, er om det kan komme av noe type mat? Kan det komme av aircondition da eg kjører gravemaskin, at huden min ikke liker tørr luft? Og hvilke kremer kan jeg prøve? På forhånd takk

Mann 26
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendt bilde. Desverre dekker skjegget for noen av de røde utslettene og bildets oppløsning tillater ingen sikker diagnose her. Det mest sannsynlige er at disse utslettene kan ha sin rot i talgkjertelproblematikk, som mindre ansamlinger av acne eller kviser eller at de representerer enten et seboroisk eczem eller det som kalles et mikrobielt eczem. En perioral dermatitt som sprer seg litt ut kan det også være. Dette er uttrykk for forskjellige hudtilstander og det beste er jo at du får en lege til å se på det du har, ut fra bildet er det som sagt ikke mulig å stille noen sikker diagnose. 


Du spør om dette kommer av eventuell mat e.l. , men det er nok usannsynlig. Luftfuktighet bør heller ikke spille noen vesentlig rolle her. Utslettene bør  første rekke kunne behandles med et lokalmiddel som kan smøres på som f. eks. en krem, men typen krem som hjelper må forskrives av lege som har stilt en diagnose. Noe enkelt råd for en krem i håndkjøp på apotek vil sannsynlgvis ikke ha noen vesentlig effekt på utslettene dine. Bestill tid hos lege i morgen ! Lykke til og god bedring !