Utslett i hodebunn og ansikt

Spørsmål

Hei.

De siste 2-3 årene har jeg klødd veldig i hodebunnen. Plager meg ikke mye, men litt hele tiden. Jeg klør så det blir små sår i hodebunnen. Rett etter hårvask kjennes det fint ut i noen timer, så er det på'n igjen. Håret har også tendens til å bli fort fett. Har prøvd fungoral og decubal (?) fra apotek. Fungoral virket litt i starten, men syns jeg mistet mer hår av det. Jeg mister ganske mye hår for tiden, mye mer enn vanlig for meg. Har også kjøpt noen shampoer hos frisør, uten effekt. Bruker ikke styling i håret.

I tillegg til dette klør jeg i ansiktet, spesielt på vipper/bryn og ved nesen. Huden er litt rød der. Litt hovne øyelokk. Er det noen sammenheng? Bruker sminke på jobb, men ikke i helger eller når jeg har fri.

Er bekymret for at jeg kanskje har sopp eller eksem, men orker ikke å eksperimentere så mye selv lenger uten resultat. Dyrt blir det også med alle disse spesialproduktene!

Barna mine har atopisk eksem og rød, sensitiv hud i ansiktet - mest på kinn, hake og ører. Eldste klør også litt i hodet innimellom, ser jeg.

Jeg har forresten også røde kinn som legen trodde var rosacea for noen år siden. Der klør jeg mindre. Har ikke behandlet dette.

Har du noen tanker om det jeg sliter med, og forslag til hvordan jeg kan få det bedre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

1. Vanligste årsak til kløe i hodebunn er seboreisk eksem. Det gir også symptomer i øyenbryn og nese som kan passe. De med seboreisk hud har også ofte plager med fet hodebunn og hår.

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-seborreisk-eksem.html

2. Seboreisk eksem gir ikke hårtap. En vil da typisk ta en generell sjekk med blodprøver og jernlagre.

Så hva bør du gjøre?
Ta en tur innom fastlegen din. Der kan man ta en sjekk med blodprøver. Hvis legen bekrefter seboreisk eksem finnes det god behandling (på resept). Typisk er bruk av spesialsjampoer, og kremer / oppløsninger ved forverring.

Håper svaret var til hjelp!