Strekkmerker

Spørsmål

Jeg er plaget av strekkmerker på lår og rompe, til tross for at jeg ikke har gått opp nevneverdig i vekt, eller er overvektig.
Jeg har tidligere behandlet atopisk eksem med sterke kortison salver.
Kan dette ha noen sammenheng med strekkmerkene?
Jeg har hatt atopisk eksem hele livet, men er ikke lenger sterkt plaget av dette. Jeg har tynn og litt tørr hud, og sjeldne utbrudd av utslett.

Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre videre utvikling av strekkmerker? Kan disse spre seg videre til andre deler av kroppen?
Bør jeg unngå vektøkning?
Kan p-piller ha noen innvirkning paa strekkmerkene? Jeg har brukt synfase p piller i ca 3 år.

Relevante sykdommer/medisiner: Synfase p-piller
Atopisk eksem

Kvinne, 20 år

Svar

Hei !

Særdeles mange mennesker har strekkmerker, og for å si det med en gang, mirakelkuren er ikke funnet.
Faktisk er der ingen dokumentert effektiv behandling mot strekkmerker.
Kjerringrådene er mange, men ingen er vist å ha noen sikker virkning.

Alt man smører på huden f.eks., i håp om at det skal bedre strekkmerkene, trenger ikke så langt ned i huden som strekkmerkene sitter, så alle disse preparatene som selges til dette bruk av mer eller mindre seriøse aktører, virker nok bedre på lommeboken til de som selger det, enn på strekkmerkene !

Om det er din tidligere bruk av sterke kortisonsalver som har ført til dette, blir umulig å fastslå, for vi vet jo ikke om du hadde fått strekkmerkene selv om du ikke hadde brukt kortisonsalvene. Og av de mange, mange menneskene som har strekkmerker, så har jo de fleste IKKE brukt sterke kortisonkremer.
Men ved riktig bruk av slike salver, så skal man ikke få hudskader.
Jeg tror derfor ikke at det er årsaken. Dessuten så hjelper det deg ikke å lete etter en årsak, strekkmerkene forsvinner jo ikke om du skulle finne en årsak.

Man vet ganske enkelt ikke hva årsaken til strekkmerker er. Det er jo heller ingen sykdom, vi mennesker ser ganske enkelt ut slik, kanskje flertallet av oss har strekkmerker i større eller mindre grad (?), så det er vel heller noe galt med samfunnets og reklamebildets ideer som dyttes på oss, om at hud skal se ut som den er laget av et syntetisk materiale, og ikke som menneskelig hud !

Husk på at alle reklamebildene vi ser av mer eller mindre nakne mennesker hver bidige dag, som er med å påvirker oss enormt, stort sett er datamanipulerte, hvor man enkelt og greit retusjerer vekk strekkmerker, utvidede blodkar osv osv, med musetasten !!:)

For din tørre hud og tendens til atopisk eksem vil jeg imidlertid sterkt anbefale at du setter igang med å ta tilskudd av de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6. Og tran i tillegg er et must, uansett. Og i tillegg ville jeg ha tatt et omega 3 preparat, f.eks. Triomar 1000mg, i doser på 2-3000mg daglig. Dvs 2-3 tabl morgen og kveld. Dette må du bruke fast over tid.
Sammen med dette må du ta bredspektrede antioxydanter som vitamin E og C daglig, ellers brytes omega 3 ned i kroppen (oxyderer / harskner) og mister virkningen sin. Ta f.eks. Bio-E 350 mg en gang daglig, og Bio-C 750 mg 2 ganger daglig. Udos oil er også utmerket for atopisk og tørr hud, minst en spiseskje daglig, men jo mer jo bedre.
Jeg har sett aldeles strålende endringer til det bedre av folks hud, etter at de har begynt på dette.
Jeg ville også ha tatt tilskudd av zink, f.eks. 1-2 sugetabletter zinkoral daglig. Zink er med å bygger opp bindevev.
Det er jo ikke utenkelig at dette er med og bygger opp en god og sterk underhud også, der hvor strekkmerkene ligger, selv om dette på ingen måte er en bevist virkning på strekkmerker. Men det skader jo avgjort ikke å prøve, og dessuten så er det bra for resten av kroppen også. De fleste mennesker i Norge får for lite omega 3 i kosten.

Forøvrig kan det være smart å trene styrketrening og stramme opp musklene under strekkmerkene, det kan gjøre dem mindre synlige.
Og noen synes at det å være litt brun, gjør dem mindre synlige også.

Du spør om du bør unngå vektøkning: Hvis vi snakker om å øke sin fettmengde i kroppen, så er svaret ja, dette bør du unngå. Det er jo helseskadelig uansett. Hvis vi snakker om å øke vekten gjennom å øke muskelmassen, så synes jeg du gjerne kan forsøke det, da dette altså vil "stramme opp" huden fra undersiden, slik at strekkmerkene gjør mindre av seg.

Håper dette var litt råd å gå videre med !
Men husk nå på at du er aldeles frisk, og at strekkmerker er ytterst normalt og vanlig !