Sterk kløe

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 30 år som har et problem: Jeg dusjer hver dag, og dette like før jeg legger meg i sengen for å sove om natten. Dusjingen er kort, det er en dr.Greve-såpe kun på rumpen og føttene. (En gang i uken tar jeg en total-dusj over hele kroppen, mild dr.Greve-såpe). Men jeg har lite håndklær, og kan finne på å bruke et brukt håndkle noen ganger.
Dette er problemet: Etter å ha tørket meg med et brukt håndkle, for så å sove: En ekstrem kløe over hele kroppen.
Men: Tørker jeg meg med et nytt håndkle, kommer ingen kløe. Men allikevel kan jeg klø i sengen, uavhengig nytt/brukt håndkle.
Men: Så er det kvelder jeg aldri klør i sengen. Denne kløen kom nå i vinter, og mor sier det er på grunn av vinter at jeg klør i sengen, og at jeg må bruke fuktighetskrem. Jeg tror det er midd i sengen, men hvorfor kom kløen denne vinteren, og ikke tidligere? Dette er en gammel sovesofa, og kanskje er det noe midd der fra før?
Kan det ha vært midd i sengen min i alle år? Men at det nå har slått seg ut?
Jeg ønsker svar på dette også: Må jeg skaffe ny seng? Må jeg skifte ut alt av sengetøy? Har jeg virkelig fått midd, eller er det en hudreaksjon fra et tidligere brukt håndkle? Vennlig hilsen Mann 30 år.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Ved kløe i etterkant av dusjing & bruk av håndkle tenker vi på to hudtilstander. En mulighet vil være urtikaria factitia. Det er en tilstand der friksjon fra håndkle og dusj kan gi en kløende elveblest reaksjon i huden. En kan også utvikle kolinerg urtikaria (varmeelveblest) som kan komme i etterkant av varmen ved dusjing. Ved begge disse tilstandene blir huden i områdene som klør røde. En lege bør bekrefte om symptomene og funn passer med disse tilstandene før evt. Behandling. En kan forsøke en zyrtec en periode selv og se om det hjelper.

2. Det er flere andre tilstander som kan gi kløe. Symptomene du beskriver passer ikke med noen midd i sengen, så denne tanken ville jeg lagt fra meg. Dusj og såpe kan tørke ut huden, som er mer sannsynlig. En kan gjerne forsøke å bruke en dusjolje, eller karbamidholdig fuktighetskrem.

3. For andre hudsykdommer og årsaker vil man forvente et utslett i huden. Eksempelvis kan skabb gi kløende utslett som er mest uttalt om kvelden. En vil da som regel ha små prikker i huden, ofte ved håndledd. Eksem og andre hudsykdommer vil gi et utslett.

Så hva bør du gjøre?
Ideelt sett bør du la en hudlege se deg. Du gjerne starte hos din fastlege først. I første omgang må man forsøke konkludere om årsak. Håper svaret var noen tanker rundt problemet som er til hjelp!