Soppinfeksjon i hud

Spørsmål

Hei! Er en mann på 29 år og er plaget med en kløende eksem på rompa og litt mellom bena,låra. Det er som en markert runding som er rød og klør. Det kan variere fra dag til dag hvor mye det klør og er ofte værst etter en dusj eller når jeg trener og blir svett. Har prøvd med en kløelindrende salve, det hjalp litt men den markerte rundingen er der fortsatt, det hele ser litt rart ut. Hva kan dette være? Og hva kan jeg bruke for å bli kvitt det. Har det ikke noen andre steder på kroppen og det virker ikke som det utvider seg.

Mann, 29 år

Svar

Hei!

Det du beskriver er et rundt kløende utslett på rompa, mellom bena og lårene som er kløende og rødt.

Det kan være flere årsaker for et slikt utslett, men det klart vanligste er en soppinfeksjon. Vi har nesten alle en eller flere av de soppene som kan forårsaker hudinfeksjoner levende på kroppen vår. De lever i døde hudceller og gjør som regel ingen skade. Lyskesopp (tinea cruris) forkommer ofte hos unge menn som trener hardt. Utslettet kan spre seg nedover lårene, pungen og også mot rumpa. Soppinfeksjoner i hud er ofte runde og kalles derfor "ringorm". Sopp liker seg godt i fuktige områder. Det er flere ulike sopptyper som kan forårsake lyskesopp med ganske interessante navn (Trichophyton rubrum, Epidermophyton floccosum, Trichophyton mentagrophytes etc.).

En annen mulig diagnose er erythrasma. Dette er en bakteriell infeksjon som fører til et utslett som er lett skjellende, rosa til brunt i fargen og huden ser litt rynkete ut. Det er ikke uvanlig i lysken og under armene. Dette utslettet kan og strekke seg nedover lårene, men det er mer sjeldent at man får dette mot rumpa. Invers psoriasis er en variant av psoriasis som sitter i lyske, men det høres ikke ut som du har dette.

Diagnosen stilles ganske lett av en lege ved å se på utslettet ditt. Det er ganske karakteristisk. Er man usikker tar man noen ganger et soppavskrap til mikroskopi og dyrkning. Behandling er ganske enkelt med en soppdrepende krem. Det er flere kremer som kan være aktuelt. Lamisil (terbinafin) brukes ofte. Er man usikker om det kan dreie seg om en erythrasma bør man bli forskrivet et imidazolpreparat (f.eks. Pevaryl). I sjeldne tilfeller kan man og være nødt til å gi en tablettkur. Hvis du har sopp andre steder på hender eller føtter bør dette også behandles, ellers ender man fort opp med en ny soppinfeksjon igjen. Du blir nok nødt til å gå til legen din for å bli undersøkt å få resept. En kløstillende salve som du har brukt kan lindre symptomene noe, men løser ikke problemet.

Etter behandling kan man få soppinfeksjoner tilbake. Man kan forebygge dette ved å unngå unødvendig svetting, bruke rene håndkler og unngå for trange klær. Er man overvektig er det ofte et godt råd å gå ned i vekt for å unngå problemet igjen. Legger ved en link med noen "fine" bilder.

Håper dette var til hjelp!

http://dermnetnz.org/fungal/tinea-cruris.html