Solutløst elveblest?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 65år, som i de siste 5-6årene plages av elveblest dersom jeg får direkte sollys på ryggen. Det skjer om jeg har klær på, og gjennom vindusrutene. Det er ganske mye og det klør helt forferdelig. Har fått allergimedisin og nesespray av min fastlege, det hjelper litt og jeg føler meg litt tryggere. - Det har ikke vært så mye sol i vinter, går derfor ikke på medisinene, men kjenner nå at jeg grue meg til dette begynner igjen. Har alltid vært glad i solen, har blitt skjelden blitt solbrent. Har du hørt om dette før, evt.noen råd?? Mvh. Liv

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Det finnes en variant av elveblest som utløses av sollys. Tilstanden kalles solar urtikaria (solutløst elveblest). Her får man hovne vabler ved eksponering for UV stråler. Det må skilles fra soleksem, der man får eksem forandringer som vedvarer over flere dager. Du kan lese mer her:

https://www.oslohudlegesenter.no/solar-urtikaria-rid-159.html

DIAGNOSTIKK
Ved mistanke om tilstanden kan man ta en lystest på en hudavdeling. En eksponerer huden for ulike typer lys, og ser på reaksjonen. Det er også lurt å få tatt blodprøver med tanke på andre tilstander som kan gi solømfintlighet.

BEHANDLING
Allergimedisiner (anti-histaminer) kan lindre plagene noe, men tar det sjelden helt bort. En må ofte ta høyere doser enn vanlig. For solutløst elveblest er lysherding et godt alternativ. Her begynner man med lave doser lysbehandling, for å herde huden før sommeren. Det finnes UV filtere til vinduer, og så er solkrem & klær også viktig.

Så hva bør du gjøre?
Du bør ses av en hudlege. I første omgang for å få stilt en sikker diagnose. Deretter få satt opp en behandlingsplan.

Håper svaret var til hjelp!