Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sirkelformet utslett

Spørsmål

har fått ett utslett på huden. Runde sirkler, duse,men blir kraftig røde når jeg klør på dem. De klør av og til. Har på begge armene. Men ikke i armhulene eller albuene. inni sirklene, når jeg ikke har klødd ser det ut som eksem pga den Tørre huden. Men siden dette er sirkler pent plantet på forskjellige plasser lurer jeg på hva det kan være. Jeg har hatt det ca. 2-3 uker

Kvinne, 31 år

Svar

Hei,

Aller først vil jeg si at når det gjelder spørsmål om hudsykdommer, så er dette noe av det vanskeligste å ”diagnostisere” via internett, fordi diagnosen hovedsakelig baserer seg på at legen får se selve forandringen med egne øyne.

Ut i fra beskrivelsen din kan utslettet minne om såkalt ringorm (tinea corporis), som er en soppinfeksjon i huden. Infeksjonen fører til røde, runde, velavgrensede flekker, ofte med lett flassing og kløe. Tilstanden har fått navnet ”ringorm” fordi utslettet blir gradvis blekere i midten og dermed får en karakteristisk rød ring rundt seg. Soppen finnes både hos mennesker, dyr og i jorda, og kan smitte hvis man kommer i kontakt med den.
Diagnosen stilles ved at legen skraper av hud fra utslettet og kikker på det i mikroskop, der soppen kan sees. Ofte sender legen inn hudavskrap til laboratoriet for å dyrke på sopp.
Du kan forsøke å behandle utslettet med soppkrem eller -salve, for eksempel klotrimazol (Canesten, reseptfritt på apoteket) 2-3 ganger daglig. Hvis utslettet ikke går tilbake etter 1-2 uker med denne behandlingen, kan det være lurt å få legen din til å ta en titt på det. Dersom utslettet forsvinner ved bruk av soppkrem, bør du behandle i 3-4 uker totalt for å være sikker på at du er kvitt soppen.

En annen mulig årsak til utslettet kan være mynteksem (nummulat eksem). Jeg legger ved en link der du kan lese mer om dette.

Håper dette var til hjelp, lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-