Seboroisk eksem, rosacea og hår

Spørsmål

Hei. Kan dere være så snill å forklare meg så nøyaktig som mulig forskjellen på seb. eksem i ansiktet og i hodebunn? La oss si at jeg hadde måne (ikke hår). Ville jeg da kunnet bruke samme salve på hodet som i ansiktet? Er prinsippet det samme? Infeksjoner i talgkjertel både i hodebunn og i ansiktet? Bare at flassingen er mer utbredt i hodebunnen? Er det også forskjell på rosacea og seb. eksem eller er dette mer eller mindre samme sykdom? Og hva skyldes det at seb. eksem trives så godt der hvor det vokser hår?
Takk for svar

Sykdommer: seborroisk eksem
Medisiner: selsun shampo

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Seboréisk eksem er et flassende, kronisk eksem som rammer hudområder med mange talgkjertler. Årsaken er ikke fullstendig kjent, men arv og kjønnshormoner spiller en rolle, og sannsynligvis også en sopp som heter pityrosporum orbiculare.

Sykdomstegn kan være røde hudområder med avflassing i hodebunnen. Lignende forandringer kan også finnes i pannen, i øyenbrynene, bak ørene, i øregangene, ved neseroten, over brystbeinet, mellom skulderbladene og i hudfolder. Flasset kan være tørt og gråhvitt eller fett og mer gulbrunt. Kløe er vanlig.

I prinsippet er slikt eksem det samme både i ansiktet og i hodebunnen. Imidlertid er det ikke like enkelt å bruke salver i hodebunnen, og Fungoral sjampo, Selsun eller rett og slett kortisonoppløsning (Betnovat) kan være løsningen for plagsomme hodebunnsplager. Eksemet trives godt der hvor det er litt varmt og gjerne litt fuktig. Hodebunnen er et utsatt område av denne grunn, og noen opplever at plagene blir mindre når de har kort hår. Over brystbenet (i håret på brystet, for de som har det), er også et vanlig sted.

Rosacea har nok en annen årsak enn seboreisk eksem, selv om de affiserer de samme områdene. Det er som regel middelaldrende og eldre personer som får rosacea. Årsaken til tilstanden er ikke kjent, men utslettet forverres av sollys, stress, alkohol og varme drikker.

Hudforandringene kan minne litt om kviser. Ansiktshuden blir rød med knuter og pustler i pannen, på nesen, i kinnene og på haka. Som regel er områdenet rundt munnen og øynene frie for utslett. Hos noen blir huden på nesen rødblå, litt klumpete og fortykket.

I et lett tilfelle kan rosacea behandles med metronidazol (Elyzol®) krem. 2 måneders behandling er som regel nødvendig for å oppnå full virkning. Ved store plager er antibiotikatabletter aktuelt. Tetracyklin er mest brukt, i samme doser som ved kviser.

Glukokortikoidkremer og kvisekremer kan forverre utslettet og må ikke brukes.

Det er derfor viktig å få stilt diagnosen før man begynner å eksperimentere med kremer og medisiner. Som regel kan fastlegen skille disse tilstandene fra hverandre, noen ganger må man konsultere en hudlege.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-