Seboreisk eksem

Spørsmål

Jeg har seboreisk eksem rundt neseroten, og har vært plaget med dette i halvannet år. Dette har jeg behandlet med Daktacort like lenge fordi det har vært så hissig. Nå har jeg imidlertid fått soleksem, og mot dette har jeg brukt i ca. to uker nå, Hydrokortison 1% (Clean Chemical Sweden), uten effekt. I tillegg har eksemet rundt nesa blitt verre... Hva skal jeg gjøre?Relevante sykdommer/medisiner: Hadde epieptisk anfall for to år siden, gått på Lamictal 200mg x 2 dgl siden. P-piller Yasmin. Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Seborreisk eksem som du har behandlet ses som skjellende hud ved neseroten og nesefuren. Legger ved en link der du kan se bilder og lese mer om seborreisk eksem. Det er en veldig vanlig tilstand. De som har seborreisk eksem er som regel plaget over lengre tid, og man opplever at det blusser opp periodevis. Legger også ved en link til perioral dermatitt. Dette er en tilstand som kan misoppfattes som seborreisk eksem, men her får man kviser rundt neseroten.

Daktacort som du har brukt er en fin medisin, men bør i utgangspunktet ikke brukes daglig over lang tid. Den kan gjerne brukes 1-2 uker av gangen. I ditt tilfelle ville jeg anbefalt å bruke fungoral krem fast. Denne kan man bruke daglig over lenger tid, og den inneholder ikke kortison. I perioder med oppbluss kan du bruke daktacort kortvarig. Hydrokortison er en svakere kortison krem enn daktacort, og inneholder ikke noe soppdrepende midler. Således kan dette forklare hvorfor du har hatt dårligere effekt av denne. Hvis utslettet er hissig nå kan det kanskje være lurt å bruke daktacort en ukes tid for å roe ned utslettet for så å gå over til fungoral krem.

Det viktigste med soleksem er å beskytte seg mot solen. Bruk høy faktor i solsesongen. Hvis man får eksem behandles dette med en kortison krem. Hydrokortison kan hjelpe de med mildeste palger, men vi bruker ofte litt sterke kremer som locoid. Disse kortisonkremene bør også kun brukes i korte perioder ved utbrudd (7-10 dager).

Håper svaret var til hjelp og lykke til!

http://www.dermnetnz.org/dermatitis/seborrhoeic-dermatitis.html
http://www.dermnetnz.org/acne/perioral-dermatitis.html

Har du spørsmål om HUDSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Kjetil Guldbakke HUDSYKDOMMER
Pris fra 259,-