Røde prikker i huden

Spørsmål

Spørsmål nr 1: 42 år gammal kvinne (fjerna livmora for 9 mnd sidan pga myomar) lurer på: små røde prikker i huda, ser ut som mini-blødningar. Spesielt på armene, men ein prikk også i ansiktet. Dei er knøttsmå, på størrelse med eit nålestikk, somme er nesten like store som eit knappenålshode. Er ganske sikker på at dette ikkje er eksem, det ser ut som det kjem innafrå.

Dei plagar meg ikkje, anna enn at eg ønsker ikkje å få dette i ansiktet.

Kva kan det komme av? I ein periode brukte eg ein del ibux + paracetliknande medisin i kombinasjon. Har også i periodar vore lett misbrukar av nesespray.

Spørsmål nr 2: hadde et bitesår i leppa som har blitt til et brunt arr, legen min meiner det er ein føflekk. Men eg veit at det ikkje er det. Er dette vanleg, at ein kan få slike arr med ein slik mørk farge? Det har vore i samme storleik dei siste to åra, så eg trur ikkje det er hudkreft.

Kvinne, 42 år

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på de punktvis under. Jeg får ikke sett deg, så svaret under blir på generelt grunnlag hva som er mest sannsynlig utifra beskrivelsen din. Legger også ved noen linker der du kan se bilder og lese mer.

1. Du beskriver røde prikker i huden. Det mest sannsynlige for dette vil være hva vi kaller cherry angiomer (kirsebærflekker). Dette er en godartet, og normal forandring, som kan komme gradvis med alder. De er ufarlige og trenger ingen behandling, men kan fjernes med fargelaser om ønskelig.

2. Du skriver du har hatt et sår i leppen som har gitt et brunt arr, som har vært i samme størrelse i 2 år. Den vanligste årsaken til brunlig pigmentering på leppen vil være makulær hypermelanose. Dette er en godartet ansamling av pigment i huden på leppen, tilsvarende en leverflekk i huden. En kan også få solskader i huden, eller dannelse av unormale pigmentceller. Hvis man mistenker en av sistnevnte to, tas noen ganger en liten hudprøve for avklaring.

Så hva bør du gjøre?
Ta en titt på linkene under. Jeg får kun gitt generell informasjon uten å ha sett deg, så på bakgrunn av sikker avklaring bør du la legen din ta en titt på deg igjen ved usikkerhet. Evt. oppsøke en hudlege for vurdering. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-