Pyodermi

Spørsmål

Hei. Jeg hadde kløe i hodebunnen for noen år siden og fikk diagnoses seborroisk eksem. Egentlig uten at legen så noe nøye i hodebunnen min. Han sa dette ville vare livet ut og jeg forsonet meg med det. Men det ble verre og verre. Jeg hadde problemer med å dusje, sove og hadde det skikkelig smertefullt. Så på ferie i Øst Europe i sommer måtte jeg til lege pga mageproblemer og han så på hodebunnen min. Den var full av pyodermia, og ikke eksem sa han. Jeg fjernet håret når jeg kom hjem og smørte på en alkohol-luktende væske han gav meg. Etter 3 uker var alt borte. Nå kommer det en og annen kviselignende sak i hodet mitt, men den fjerner jeg med væsken jeg fikk. Hva er egentlig pyodermia? Hva skyldes det? Det er tydelig at dette kan komme tilbake hvis jeg ikke smører på det jeg fikk. Er det noen effektiv medisin i Norge jeg kan bytte ut denne væsken med når jeg går tom? Jeg har hatt en og annen kvise på ryggen, armen og i ansiktet også. Er dette noe jeg kan få rundt på kroppen? Jeg fant lite eller ingen informasjon om pyodermia på internett, men leste at det skyldtes infeksjoner av noe slag. Jeg mener å huske det blomstret opp for fullt når jeg var soldat i Kosovo i 1999 og bodde i telt i flere mnd. Den personlige hygienen var det noen ganger så som så med i starten fordi vi ikke hadde rent vann. Kan det være en sammenheng her tror du?
Hilsen meg

Sykdommer: pyodermia

Mann, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Pyodermi betyr infeksjon med bakterier i huden, og det er en vanlig tilstand. Det har vanligvis utgangspunkt i hårsekker, og kalles da også follikulit. Du kan lese mer om dette i linken jeg har lagt ved.

Den vanligste årsaken er bakteriene som heter stafylokokker.
Hvis man er lett angrepet, anbefales lokal behandling med desinfiserende væsker som f.eks. alkohol, men en anbefaler heller f.eks. Klorhexidin, som du kan kjøpe på apoteket.

Dersom man er sterkt angrepet, og får det mange steder på kroppen, og stadig nye infeksjoner, så kan det noen ganger være aktuelt å bruke antibiotikatabletter.

Dersom man skal bruke antibiotikatabletter, så er det ofte smart å få tatt en dyrkningsprøve hos legen, for å finne ut hvilken bakterie det er og hvilken antibiotika som skal brukes.

Du spør om de kviseliknende tingene du får på rygg, ansikt, arm m.v. kan være en del av dette, og det kan det.

Alt i alt er det en tilstand du kan bli kvitt relativt greit, så hvis dette bare vedvarer, synes jeg du skal gå til legen din å få legen til å vurdere om du kanskje trenger en antibiotikakur.

Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn