Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pityriasis versicolor og seborreisk eksem

Spørsmål

Hei! For en god del uker tilbake la jeg merke til at jeg hadde et merkelig utslett i nakken. Det klør litt og jeg har ikke sett det endre seg siden jeg la merke til det. For sikkert godt over en måned siden la jeg merke til at jeg hadde en rød flekk på halsen. Jeg trodde bare at jeg med et uhell hadde brent meg på krølltangen, men det viser seg at det er akkurat det samme som jeg nå har i nakken. Jeg synes det er ubehagelig at det har vært tilstede så lenge nå uten at jeg har sett noen endringer. Jeg mistenker at det ikke er relatert men jeg har hatt noen adre helseproblemer i samme periode som dette utslettet. Jeg har hatt problemer med muskel- og leddsmerter i armer og ben samtidig som jeg har litt tørrhoste for tiden. Smertene har vart såpass lenge at det nok ikke er et resultat av en forkjølelse eller influensa. Som sagt er det sikkert ikke relatert men jeg tenkte bare jeg skulle informere om det. Så vidt jeg er klar over har jeg ikke vært i kontakt med noe som kan ha ført til en allergisk reaksjon. Jeg har også slitt litt med kløe i hodebunnen. Om dette er på grunn av tørr hud eller dette utslettet vet jeg ikke da jeg ikke har klart å sett ordentlig etter om dette er tilfellet. Hva burde jeg være oppmerksom på? Kan dette være noe farlig? Og når bør jeg oppsøke lege om akkurat dette?

Kvinne 21
Svar

Hei,

Forstår at du blir bekymret når utslettet ikke forsvinner. Det er bra at utslettet ellers ikke medfører store plager for deg.

Du har lagt ved bilder at et utslett som du har til nakkeområdet. Det er mindre områder som er litt brunaktige.  Jeg tror utslettet kan være pityriasis versicolor. Se denne lenken. Synes du det kan passe?  Pityriasis versicolor forekommer hyppig og kommer typisk til overkroppen. Mange har ofte plager til hodebunn med seborreisk eksem. Se denne lenken. Det kan passe med plagene du har i hodebunnen. Pityriasis versicolor og seborreisk eksem er ikke smittsomt! 

Pityriasis versicolor og seborreisk eksem kan behandles på flere måter. Det vanligste er å bruke en sjampo som inneholder ketokonazol. Sjampoen kan kjøpes uten resept på apoteket. Den  brukes  til hodebunnen, halsen og øvre del av kroppen. Man smører seg godt inn og lar det skummet godt. La skummet skal virke i tre til seks minutter før du skyller. Du bør gjøre relativt regelmessig i to til tre ukers tid, deretter kan du gå over til å bruke sjampoen fast en til to ggr per uke, dette for å forebygge at det kommer tilbake. Det er nemlig vanlig med tilbakefall. 

Hvis du ikke opplever bedring av utslettet ila denne tiden, kan det være aktuelt å få en vurdering hos fastlegen din. Kanskje det er en annen tilstand du har og/ det er aktuelt med annen behandling, eller å henvise deg til hudlege. 

Håper dette var til noe hjelp for deg!