Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øyelokks dermatitt

Spørsmål

Eksem rundt øynene

Jeg er plaget av eksem rundt øynene for tiden.

Jeg har hatt kronisk betennelse i øyelokkskantene (blefaritt) siden jeg var barn, samt ofte øyekatarr. Jeg behandlet det med en kortisonkrem. Da jeg var 18 år fikk jeg eksem utslett rundt øynene som likner det jeg har nå. Kortisonkrem hjalp ikke lenger, og jeg fikk en krem mot sopp (tror det var fungoral men husker ikke). Da forsvant eksemet etter hvert, men det var akkurat begynt å bli sol på våren så kan hende solen hjalp også den gangen. Jeg har ikke brukt kortisonkrem siden og har pleiet blefaritten med vask og av og til simplex øyesalve samt antibiotika ved betennelse i øyet av og til. Jeg har ikke hatt eksem rundt øynene siden jeg var 18.

I august 2006 begynte jeg derimot å få tørr hud under øynene som dannet et flass lag etter en uke. Jeg har smurt huden med ulike kremer jeg har prøvd (avene øyekrem, vitapan, locobase) men det er som om huden ikke tar den til seg. Da jeg tar klut med varmt vann over øynene en gang i uken for å fjerne flass i øyevippene fjernet jeg samtidig flasset i huden under øynene en gang i uken hele dette året. Jeg har smurt med krem hver dag. I vår har utslettet forverret seg. Det har spredd seg til en større ring under øyet samt over øyelokket og blitt rødt.

Jeg var hos lege i vår som mente det var atopisk eksem jeg har rundt øynene. Hun mente det ikke var sopp. Hun mente at simplex øyesalve og sommer vil gjøre det bra igjen. Jeg vil helst ikke bruke kortison kremer fordi jeg er arvelig disponert for grå og grønn stær som bestemor hadde, samt at jeg husker den ikke hjalp mot eksemet jeg hadde da jeg var 18 år. Etter legebesøket ventet jeg noen uker men eksemet forverret seg på tross av sol. Det er rødt, hissig, noen gule prikker noen steder, klør og svir. Det er verre på dager med sol, og klør mindre på regnværsdager, noe som fikk meg til å tenke på mulig pollenallergi. Det kan også være at den allerede irriterte huden lar seg irritere av alt mulig uansett. Øynene har i alle fall vært så irriterte at jeg ikke har orket å gjøre annet enn å holde dem lukket og lytte til musikk. Jeg var dum og prøvde å smøre litt rapsolje på øyehuden (nypåpnet flaske), det irriterte bare huden enda mer.

Jeg ville gjerne prøve krem mot sopp før jeg prøver kortison. Jeg fikk en lege jeg kjenner til å lage resept til meg på fungoral krem 2%. Fungoral kremen tok bort kløen (men det har også vært regnværsdager i det siste) og dempet rødheten. Har brukt den i tre dager, morgen og kveld. Huden er fortsatt rødlig, selv om hissigheten er borte. Jeg kan bruke øynene uten å plages av svie og kløe nå. Men huden er imidlertid blitt veldig stram og tørr, og kremen etterlater seg et veldig tynt ”ett lags” flass eller skjell på huden.

Jeg lurer på om det er den rette behandlingen jeg gir meg. For meg virket det som om det har vært sopp av noe slag. Men lurer på om jeg kan ha atopisk eksem og allergisk reaksjon i tillegg. Jeg tenker sopp pga seborreisk eksem er ”i slekt med” blefaritt, og at soppkrem hjalp da jeg var 18 år. Pluss at jeg ikke har hatt eksem andre steder på kroppen eller atopisk eksem som barn. Det var først som ungdom det brøt ut. (Jeg kom i puberteten rett før 17 år). Jeg har generelt tørr, lys hud på kroppen, ikke fet, men den kan være litt fetere rundt nesen, haken og enkelte steder i ansiktet av og til. Siden jeg var barn har jeg også hatt tørr og flassende hodebunn. Cosmica sin flass shampo og gjenfuktende hodebunnsgele har virket veldig godt på hodebunnen det siste året. Men samtidig har faren og broren min astma, så jeg kan kanskje være genetisk disponert for allergi.

Etter denne lange beskrivelsen lurer jeg på: Er det uheldig å bruke fungoral krem da den gjør huden så tørr, selv om den hjelper mot kløen? Kan jeg bruke fuktighetskrem (simplex øyesalve eller annet) i tillegg til fungoral krem? Bør jeg bruke hydrokortison også? Bør jeg avslutte fungoral? Er daktacort et bedre alternativ? Jeg har henvisning til en hudlege men det er to måneder til så trenger å vite hva jeg kan gjøre i mellomtiden. Hilsen meg.
Relevante sykdommer/medisiner: Blefaritt. Tørre øyne (dårlig tårevæske).

Kvinne, 31 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner dette er noe som plager deg. Det virker som du sitter med mye kunnskaper utefra spørsmålet ditt. Utslettet du beskriver faller under en fellesbenevnelse vi kaller øyelokks dermatitt. I ditt tilfelle skyldes det en av tre tilstander (eller en kombinasjon av disse): 1. Seborreisk eksem, 2. atopisk eksem, 3. Kontakt/irritativ eksem. Vi ser svært ofte en kombinasjon av disse samtidig. Det er ikke en soppinfeksjon.

1. Seborreisk eksem kan føre til blefaritt som du har hatt. Det fører ofte til utslett rundt øyelokkene, og man ser ofte en gulaktig kant langs øyevippene. Fin skjelling som du beskriver er og vanlig. Når man får betennelse langs øyevippene er det vanlig at man og får en betennelse i øyet (konjunktivitt). Dette passer alt godt med hva du beskriver. Generelt forverres lidelsen om vinteren, og hos noen har sol en lindrende effekt. Vi vet ikke eksakt hva som forårsaker eksemet. Det er assosiert med fet hud. Man mistenker at en sopp som heter Pityrosporum ovale (Malassezia) er medvirkende. Det er en sopp som alle har på huden sin. Selv om denne soppen er medvirkende anser vi ikke seborreisk eksem som en soppinfeksjon. Det er en kronisk betennelsestilstand i huden. Problemet oppstår som regel etter puberteten og kan vare i flere år. Mange har ofte perioder der de er bra, for så å bli verre igjen.

2. Pasienter med atopisk eksem har eksem som kommer innenfra. Det er arvelig. Har man astma, allergier, høysnue eller eksem som barn er man predisponert. Mange med atopisk eksem er plaget med utslett rundt øynene, og har lett for å utvikle allergier.

3. Allergisk/irritativ eksem. Overdreven vasking, og såper kan føre til eksem rundt øynene. Dette er irritativ eksem. Kjemikalier, kosmetikk, vann, nikkel, metaller etc. kan føre til allergisk eksem. Dette er vanligste årsaken til utslett rundt øynene. Det er altså et stoff som kommer i kontakt med øyelokket man er allergisk mot. Kosmetikk, neglelakk, nikkel er vanlige årsaker. Ofte overfører man disse til øyelokkene via hendene når man gnir seg i øynene. Det kan og være en fuktighetskrem. Hvis man ofte bruker forskjellige kremer etc. rundt øynene utvikler man ofte allergier.

Jeg tror du har seborreisk eksem. Det passer best med hva du beskriver. Du er nok predisponert for eksem på bakgrunn av at du har astma i familien. Vi sier man er atopisk predisponert. Jeg mistenker også du har utviklet allergier mot ting du er i kontakt med. Det er svært vanlig med en kombinasjon av flere årsaker med eksem rundt øynene. Behandlingen er ganske lik for disse tilstandene, og det er jo det viktigste for deg. I USA så man på 1215 pasienter med utslett rundt øyelokkene. De ble fulgt i 10 år. 43.8% hadde allergisk eksem, 36.2% seborreisk eksem, 2.9% atopisk eksem, 11.4% andre typer eksem og resten hadde andre hudsykdommer.

Jeg har følgende råd til utredning:

1. Fint du er henvist til en hudlege. Ved å titte på huden din kan man noen ganger gi deg klart svar på årsaken.

2. Lappetest: Dette er en test som hudleger gjør for å identifisere allergier. Det kan være aktuelt å vurdere dette på deg. Man vil da få svar på hva man er allergisk mot, og det viktigste blir da å unngå dette. I en nylig studiet så man på 203 pasienter med utslett bare rundt øynene. 151 av 203 pasienter hadde da en allergi som var relevant for utslettet deres.

Jeg anbefaler deg følgende behandling:

1. Har du en aktiv eksem prosess i huden trenger du kortison. Du kan se på eksem som en slags brann i huden, og kortison er ”brannslukkeren”. Vi bruker relativt milde kortison kremer rundt øynene, og det er liten grunn til å engste seg for grå stær hvis du bruker disse riktig. Mange bruker kortison på øyelokkene over mange år uten å utvikle grå stær. Vi bruker noen ganger sterke kortison kremer rundt øynene. For deg tror jeg du vil bli langt bedre av en mild kortison krem. Forsøk hydrokortison krem/salve 2 ganger daglig i 1 uke, så daglig i 1 uke, senere opptil 2 ganger i uken ved behov. Ved oppbluss må man smøre oftere igjen. Andre alternativer er Ultracortenol eller en kort periode med Locoid (litt sterkere).

2. Jeg får inntrykk at du forsøker mye forskjellig på øyelokkene dine. Du bør være forsiktig med dette. Hold deg unna alt som kan irritere en periode. Dette gjelder kremer, parfymer, kosmetikk etc. Ikke gni øynene eller bruk mye såper. Du kan godt fortsette å vaske øyelokkene som du har gjort en gang i uken. Bruk da fuktighetskrem etterpå, og ikke gni i huden.

3. Bruk fuktighetskrem daglig. Bruk da mild fuktighetskrem. Forsøk f.eks Rød apobase. Den er litt oljete, men holder bra på fuktigheten. Det finnes flere andre alternativer, så du må prøve deg litt frem. Du kan godt bruke simplex øyesalve hvis du synes det fungerer bra. Hvit vaselin kan og hjelpe rundt øynene for noen.

4. Hudlegen du skal til vil kunne vurdere tester, og annen behandling for deg. Det er blant annet kommet to nye kremer (Elidel/Protopic) som reduserer eksem reaksjoner i huden, og ikke inneholder kortison. Dette må vurderes av en hudlege i en konsultasjon.

Jeg ville forsøkt først med en kortison krem og fuktighetskrem og sluttet med Fungoral. Daktacort inneholder hydrokortison og et soppmiddel. Det blir tilsvarende å bruke fungoral krem og hydrokortison samtidig. Tror ikke du trenger dette. Av kortison kremer kan du bruke hydrokortison (reseptfritt). Locoid og Ultracortenol er nok mer effektive, men fås på resept. Du kan godt bruke fungoral krem et par dager i uken fast når du har avsluttet med kortison kuren. For seborreisk eksem er det en bra måte å kontrollere utslettet på. Sollys vil kunne gjøre utslettet bedre.

Håper dette var litt informasjon som var til hjelp for deg. Lykke til og ha en god sommer!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-